fallback

Л. Хампарцумян: Отложеното през годините потребление започва да се реализира

Според главния изпълнителен директор на УниКредит Булбанк в периода от 2008 до днес косвено банките са изгубили около 6-7 млрд. лв. заради ефектите от кризата

16:00 | 10.02.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Технически кризата е свършила. Колко добре ще се представи банковият сектор в България през 2014 г. зависи от това дали имаме добре работеща икономика, която да стимулира предприемачеството и да доведе до икономически ръст", заяви пред Investor.bg главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, помолен от да сподели прогнозите си за печалбата на родните финансови институции през настоящата година.

Хампарцумян очаква отложеното през годините потребление да започне да се реализира. Според него провизиите върху загубите, които банките са направили в годините преди и след кризата, са постигнали желаните резултати и това може да бъде причина за събуждане на кредитната активност.

Припомняме, че през 2013 г. банковият сектор отчете първи ръст на печалбата след 2008 г. в размер на 3,11%. Активите на банките в България се покачиха с 4,04% през миналата година. Според Левон Хампарцумян категорично не може да се твърди, че резултатът е постигнат благодарение на търговия с финансови инструменти за сметка на предлагането на кредити.

Според него в периода от 2008 г. до днес косвено банките са изгубили около 6-7 млрд. лв. заради ефектите от кризата. Естествено в такъв период се наблюдава спад в печалбата на банките. Ето защо е логично и загубите да започнат да се компенсират и инвестиционните намерения на фирмите и гражданите да се реализират. Според Хапмарцумян този процес вече е започнал.

„В България сме доста консервативни, и то за добро. Защото ако няма такъв свободен капитал, той влиза в големи спекулативни финансови трансакции. Мисля, че търговията по-скоро подкрепя работата на трежъри отделите на банките, отколкото да бъде някакъв съществен източник на приходи“, заяви пред Investor.bg директорът на най-голямата банка по активи в страната. „Цената на кредита е по-ниска в сравнение с периода преди кризата“, допълни още той.

Хампарцумян не пропусна да коментира и темата за структурната реформа на банковия сектор в Европейския съюз, която ще забрани на банките, които се считат от международните регулатори като системно важни за глобалната икономика, или чиито дейности надминават определени финансови прагове, да търгуват със собствени средства. Припомняме, че забраната ще се прилага от началото на 2017 г. 

„Това в българския контекст няма значение, защото не го правим. Няма банка на пазара, която да реализира съществена част от прихода си от такива операции. За да се случи това, трябва банката да има големи обеми свободен капитал, където обаче степента на риск е по-висока. Тук максимумът на риск, който поемаме, е суверенният риск на България и няколко други държави.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:19 | 12.09.22 г.
fallback