fallback

Длъжниците на държавата ще избират кои дългове да погасят

Председателят на парламентарната бюджетна комисия предлага нови промени в данъчния кодекс

15:20 | 12.02.14 г. 6

Длъжниците на държавата да могат да избират какви задължения да погасят, след като Конституционният съд обяви единната сметка за противоконституционна. Това предлага депутатът и председател на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

С предложението за поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, което е публикувано на сайта на Народното събрание, се регламентира длъжниците да заявяват дали погасяват данъци и други дългове към централния бюджет, дългове за здравни вноски, за осигурителни вноски или за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Единната сметка за плащане на данъци и осигуровки беше въведена от 1 януари 2013 г. с цел облекчаване на бизнеса и намаляване на разходите за банкови преводи, тъй като допреди това фирмите попълваха по няколко платежни нареждания в зависимост от дейността им.

Бизнесът обаче изгуби възможността да избере кои плащания да погасява и разходи за покриване на текущи задължения отиваха за стари.

Преди дни Конституционният съд обяви, че заради единната сметка се засягат философията, принципите и начинът на функциониране на пенсионната и здравноосигурителната система на България и се нарушава принципа на тяхното финансиране. Освен това се смесват и плащания от различен порядък - данъци с осигурителни вноски.

По-късно зам.-министърът на финансите Людмила Петкова съобщи, че се обмисля въвеждането на 4 сметки, по които да се внасят различните задължения – за данъци, за здравни вноски, социалноосигурителни вноски и вноските за допълнителното задължително пенисонно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
fallback