IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Длъжниците на държавата ще избират кои дългове да погасят

Председателят на парламентарната бюджетна комисия предлага нови промени в данъчния кодекс

15:20 | 12.02.14 г. 6
Длъжниците на държавата ще избират кои дългове да погасят

Длъжниците на държавата да могат да избират какви задължения да погасят, след като Конституционният съд обяви единната сметка за противоконституционна. Това предлага депутатът и председател на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

С предложението за поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, което е публикувано на сайта на Народното събрание, се регламентира длъжниците да заявяват дали погасяват данъци и други дългове към централния бюджет, дългове за здравни вноски, за осигурителни вноски или за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Единната сметка за плащане на данъци и осигуровки беше въведена от 1 януари 2013 г. с цел облекчаване на бизнеса и намаляване на разходите за банкови преводи, тъй като допреди това фирмите попълваха по няколко платежни нареждания в зависимост от дейността им.

Бизнесът обаче изгуби възможността да избере кои плащания да погасява и разходи за покриване на текущи задължения отиваха за стари.

Преди дни Конституционният съд обяви, че заради единната сметка се засягат философията, принципите и начинът на функциониране на пенсионната и здравноосигурителната система на България и се нарушава принципа на тяхното финансиране. Освен това се смесват и плащания от различен порядък - данъци с осигурителни вноски.

По-късно зам.-министърът на финансите Людмила Петкова съобщи, че се обмисля въвеждането на 4 сметки, по които да се внасят различните задължения – за данъци, за здравни вноски, социалноосигурителни вноски и вноските за допълнителното задължително пенисонно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
неудобни въпроси. като този - така наречените "големи инвеститори" на какви доходи осигуряват работниците си и как плащат разликите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Много модернистичен подход. Значи може десет години да не внася ДДС, но всичко друго да е чисто. Тарикатско )Защо не се коментира фактическото опрощаване на лихвите, след като от доста време в НАП първо се погасяват всички главници, а след това лихвите ако някой се излъже да внася в случай че не знае за петгодишната давност ?! Какво щастие би настъпило, ако и банките позволяваха първо да се погасяват главниците, а след това каквато лихва е останала )))социализмът настъпва смело )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А докога държавата ще си затваря очите пред тези едри длъжници, които ей така еднолично просто решават че няма да плащат дълговете си към държавата и бюджета?(Такива като Ковачки, Гриша Ганчев, покойния Илия Павлов и няколко други.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
lordrad
преди 10 години
Това което предлагаш е същото като:Купил си си апартамент през 1996г. за 200000лв.и сега след нулите бившия собственик да ти развали нотариалния акт като ти върне 200лв. плюс лихвите ти на стойност 154.30лв. честно нали да си мислил тогава.Нотариуса би казал "Ха честито, вече нямате нищо".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Ти освен безсмислици, поне един път нещо свястно няма ли да напишеш. Закон с обратна сила,а? Моооже, вече е било. Навремето са осъдили отдавна избити и умрели хора на смърт. Защо да не може и да променяме произволно договори, че и да ги анулираме даже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Трябва да се приеме и за баМките: каквото вземат от апартамента - тва е !! да са мислили като дават - колко дават, на кого и при какви условия !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още