IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще запази логиката за плащане на задължения по давност

Можехме да похарчим повече милиони, коментира в блиц контрола в бюджетната парламентарна комисия финансовият министър Чобанов

16:09 | 06.02.14 г.
Правителството ще запази логиката за плащане на задължения по давност

Дори и след отмяната на единната данъчна сметка на гражданите и бизнеса, правителството ще запази логиката й – задълженията да бъдат погасявани по давност, заяви пред журналисти финансовият министър Петър Чобанов.

Тепърва ще се изработят новите правила  - дали ще има една сметка с четири подсметки или четири отделни сметки, в които да се плащат данъчните задължения, задълженията към НОИ и НЗОК, ще стане ясно през следващата седмица. Промените ще бъдат правени заедно с бизнеса, гарантира още Чобанов.

Реално новите промени трябва да бъдат готови преди решението на Конституционния съд да бъде обнародвано в Държавен вестник.

2013-а година приключва с добри фискални показатели, спрямо заложените нива и предварителните очаквания, коментира малко по-рано финансовият министър по време на блиц контрол в комисията по бюджет и финанси към Народното събрание.

Той посочи, че бюджетният дефицит е 1,8% или със 150 млн. лева по-малко от заложените лимити от 2% от брутния вътрешен продукт. „С други думи можехме да си позволим да похарчим още, но преценихме, че няма такава необходимост“, обясни министърът. Държавният дълг за миналата година е 14,1 млрд. лева спрямо 14,6 млрд. лева, записани в закона. Фискалният резерв е над законния минимум и е в размер на 4,7 млрд. лева, отчете още Чобанов.

Първоначалните резултати на двете приходни агенции за януари 2014 година показват по-добри резултати от началото на 2013 година, посочи финансовият министър. Той коментира, че предстои и назначаване на подбраните кандидати, които да участват в звеното за фискален контрол.

Тази институция беше предложена още през септември 2013 година и до момента се извършва подбор на персонала. Интересът към звеното е огромен – получени са повече от 3 хил. кандидатури. След като бъдат назначени, експертите ще преминат и през обучение.

Румен Данев сам подаде оставка и инициативата за неговото освобождаване идва от самия него, допълни още Чобанов по повод напускането на зам.-директора на Агенция „Митници“. Чобанов коментира, че освобождаването на Данев не е коректно и критикува изказването на премиера, според което за Данев е имало „неблагоприятна информация“ и призова за конкретни данни за корупция или други нарушения. Чобанов отказа да коментира подробно репликата на премиера, но каза, че има данни за влошаване на работната среда след назначението на Данев.

Публичната инвестиционна програма ще бъде продължена и през следващата година, обеща още финансовият министър. Фондът, който ще разпредели 500 млн. лева през тази година, трябва да върне растежа в общините и достига до 2/3 от общините в страната. Досега средства са били отпускани за 25-30 общини, коментира още Чобанов. Програмата е била добре популяризирана и са получени голям брой предложения на обща стойност 2 млрд. лева. „Това показва нуждата от инвестиции в регионите“, коментира той.

Подборът е бил в ускорен порядък, за да могат общините да подготвят обществените поръчки по проектите. Апликационните форми са били олекотени, а отговорността за изпълнението на проектите носят бенефициентите.

По-добрата среда за живот носи позитиви. Няма значение дали става въпрос за малки и големи населени места, „защото хората го заслужават“. Така финансовият министър коментира данните на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова, според които за облагородяване на пешеходните зони и местата за отдих на село Чавдар с  население от 1,2 хил. души, са били отпуснати 1 млн. лева по Публичната инвестиционна програма.

Развитието на малките населени места ще помогне за икономическия растеж на регионите и увеличаването на заетостта, обобщи Чобанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още