IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините искат информация как бяха раздадени парите от Фонд "Региони"

Местната власт беше изолирана от процеса на селектиране и оценка на проектите, каза изпълнителният директор на НСОРБ

11:18 | 24.02.14 г.
Общините искат информация как бяха раздадени парите от Фонд "Региони"

Общините не знаят по какви критерии бяха раздадени близо 500 млн. лв. от Публичната инвестиционна програма в размер на 500 млн. лв. Това каза пред БНР изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Гинка Чавдарова. Предстои тези въпроси да бъдат обсъдени на среща между премиера Пламен Орешарски и кметове.

Припомняме, че със заложените в Бюджет 2014 средства бе предвидено да се финансират проекти на общини и министерства. Още в началото на февруари правителството разпредели парите, след като кметове от цялата страна подадоха над 1000 проекта.

И досега обаче критиците на програмата твърдят, че парите се разпределят на партиен принцип.

Заради разпределението на средствата има недоволни общини и то не само сред 90-те, които не са получили подкрепа за нито един свой проект, каза Чавдарова. Тя припомни, че още при обсъждането на проекта на постановлението от НСОРБ са поискали ясни и измерими критерии и методика за тяхното прилагане.

За всички е ясно, че при четири пъти по-големи от ресурса искания – за около 2 млрд. лв., повечето проекти нямаше да бъдат финансирани, затова трябваше да има ясни критерии. Общините обаче останаха изолирани от процеса на селектиране и оценка, допълва  изпълнителният директор на НСОРБ.

На срещата с премиера кметовете ще искат повече информация за пълния обем на подадените предложения, тъй като такъв списък досега не е публикуван, също и дали са задържани проекти на областно равнище. От сдружението настояват и за информация с обосновки и мотивация за отхвърлените проекти.

Изпълнителният директор на НСОРБ попита защо част от проектите са насочени за финансиране през министерствата и с какво те са по-наясно за местните проблеми от самите общини.

Чавдарова допълни, че се надяват да убедят премиера да намери начин да бъдат финансирани още проекти, предвид че на общините са били обещани 350 млн. лв, а досега са заделени 289 млн. лв.

Относно парите, заделени за общински пътища и контрола на Агенция „Пътна инфраструктура“ върху строежа им, тя уточни, че общините изпитват известно притеснение относно бавните процедури, особено предвид, че общинските пътища не са приоритет за Агенцията.

По ОП "Регионално развитие" трябваше да бъдат санирани 200 сгради до края на 2015 г., а засега нито една санировка не е започнала. От сдружението са провели специална среща с колегите си в регионалното министерство, за да изяснят има ли проблеми, които зависят от общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още