IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на 2014 г. фермерите ще ползват държавна помощ за директните доставки

В областните дирекции на фонда се приемат и заявления за съфинансиране на застрахователни премии

15:32 | 18.03.14 г.
До края на 2014 г. фермерите ще ползват държавна помощ за директните доставки

До края на 2014 г. фермерите ще могат да ползват държавна помощ за директните доставки на храни. Средствата са за изграждане на магазини към фермите и купуване на оборудване. Решението за удължаване на схемата е взето от Управителния съвет на ДФ „Земеделие”, съобщиха от фонда.

Схемата се прилага от 2012 г. и покрива 50% от разходите за строеж на търговски помещения и купуването на машини. Това включва построяването или приспособяването на съществуваща сграда или помещение за търговия на дребно, както и купуването на млекомати, хладилници, хладилни витрини и друго специфично оборудване.

Животновъдните ферми ще продължат да получават и кредити със средства на ДФЗ, за да финансират проектите си по схемата. Кредитите покриват до 100% от одобрените разходи, а годишната лихва е 5% при пряко кредитиране от фонда или 7% при рефинансиране чрез търговска банка. Срокът за погасяване е до 48 месеца от подписването на договора, като има и възможност за договаряне на 9 до 18 месеца гратисен период по главницата.

И по двете схеми – за държавна помощ и кредитиране се кандидатства в областните дирекции на фонда.

Припомняме, че според създадената през 2010 г. наредба земеделците могат да предлагат малък процент от произведените храни, което прави икономически неизгодно купуването на млекомати и съоръжения за преработка на продуктите. През февруари представители на агроминистерството обещаха наредбата да бъде преработена и да се увеличат количествата храна, които производителите имат право да предлагат.

Друго решение на УС на фонда предвижда да се предоставят 800 хил. лева за компенсиране разходите на земеделски производители за растителна защита в овощните насаждения. Помощта е по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период. Подпомагането ще е на два етапа -  през пролетта и през есента. Заявления за първия период ще се приемат в областните дирекции на ДФЗ от 26 март до 30 април 2014 г.

От 26 март до 29 август 2014 г. в областните дирекции на фонда ще се приемат и заявления  по схемата за  съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е 15 декември 2014 г. Помощта е в размер на 600 хил. лева.

Целта й е да насърчи малките и средните предприятия от сектор „Плодове и зеленчуци” да застраховат селскостопанската продукция срещу неблагоприятни метеорологични условия. ДФЗ компенсира 80% от застрахователната премия, когато застраховката покрива само загуби, причинени от природни бедствия, унищожили над 30% от средната годишна продукция на земеделския производител. Компенсацията е в размер на 50% от застрахователната премия, ако застраховката покрива природни бедствия и други загуби, причинени от климатични събития.

Картофопроизводителите пък ще могат да подават заявления за подпомагане от 26 март до 30 май. Бюджетът на помощта за контрол на почвените неприятели през 2014 г. е 600 хил. лв., като от фонда отчитат, че това е със 100 хил. лв. повече от предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още