IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирене от мобилни мандри ще се продава по пазарите

Подготвят се промени в Наредбата за директните доставки

11:02 | 08.02.14 г.
Сирене от мобилни мандри ще се продава по пазарите

В цял свят се увеличава броят на хората, които искат да купуват продукти директно от фермите. Същото се случва и в България. Напълно е възможно скоро у нас по пазарите да се предлага сирене, произведено в мобилни мандри. За целта обаче в момента се преработва сега действащата Наредба за директните доставки, съобщи Деница Динчева, експерт в агроминистерството, на семинар, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

Мобилните мандри могат да се специално оборудвани камиони. В тях обаче ще може да се преработва само овче, козе и биволско мляко, тъй като изискванията към кравето са много по-високи, уточни експертът.

Една от причините да се изменя наредбата е, че сега тя на практика не работи, тъй като в нея са заложени сериозни ограничения за производителите. Измененията трябва да бъдат одобрени от Брюксел.

Предвижда се продуктите от фермите – птиче и заешко месо, сурово мляко, млечни продукти, яйца и мед да бъдат предлагани на специално изградени 15 пазара в страната, които да бъдат оборудвани с хладилни витрини и млекомати.

Досега фермерите недоволстваха срещу създадената през 2010 г. наредба, тъй като в нея се разрешава те да предлагат малък процент от продукцията си, което прави икономически неизгодно купуването на млекомати и съоръжения за преработка на продуктите.

Сега се предвижда да бъдат увеличени количествата, които ще се предлагат директно, както и възможност продуктите да се предлагат на повече места.

Според проекта фермерите ще могат да предлагат до 150 000 кг годишно сурово краве мляко и увеличени спрямо сегашните количества сурово овче, козе и биволско мляко: 60% от месечния млеконадой от ферми с до 50 броя животни, 50% от месечния млеконадой - от ферми с от 50 до 100 броя животни и 40% от месечния млеконадой - от ферми с над 100 броя животни.

Освен мед, директно ще се предлагат и пчелни продукти – восък, цветен пчелен прашец, пчелен клей и пчелно млечице.

Ще могат да се продават директно до 1000 яйца седмично (при 500 сега) и дивеч – до 5000 кг годишно, при сега разрешени 2000 кг.

Дивечът ще може да се предлага на територията на цялата страна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още