IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министър предложил НЗОК да фалира, твърди Тренчев

Това е станало в Министерския съвет, според лидера на КТ „Подкрепа“

16:42 | 08.07.14 г. 1
Министър предложил НЗОК да фалира, твърди Тренчев

Високопоставена личност в изпълнителната власт е искала да се фалира НЗОК, твърди лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, според когото целта е била да се избегне актуализация на бюджета на Касата.

Той обясни, че информацията му е от два източника. По думите му става дума за министър, но отказа да посочи кой е той.

„Това е станало в Министерския съвет. Била е подхвърлена идеята: „Има варианти да фалираме касата, да назначим квестори и да разкараме този Надзорен съвет, защото той не е послушен”. Явно той не се харесва на изпълнителната власт. Имало е такава приказка. Двама души очевидци ми потвърдиха и то на достатъчно високи нива“, заяви д-р Тренчев.

В крайна сметка обаче днес се разбра, че искането на работодатели и синдикати да се актуализира бюджетът на НЗОК ще бъде изпълнено. Актуализацията се налага, тъй като към края на годината дефицитът на НЗОК ще е около 490 млн. лв.  Уверението, че ще има актуализация, дойде от ГЕРБ, ДПС и БСП след консултации в парламента.

„Това е поредният пожар, който гасим в здравната система“, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан по време на среща на представители на движението и на БСП с работодатели и синдикати.

Местан обаче добави, че в оставащите дни на този парламент не може да бъде взето нито едно решение без консенсус между политическите сили.

В същото време той призова да бъдат набелязани три-четири приоритета преди изборите, по които да има съгласие.

„Ако то бъде постигнато, независимо от разпределението в следващия парламент, ние няма да сме опозиция на тези 3-4 приоритета“, увери лидерът на ДПС.

Председателят на парламента Михаил Миков и на тази среща упрекна ГЕРБ и „Атака“ за отсъствието им от парламента, което стана причина да не се приемат важни закони.

„Стига сме говорили за консенсуси, а за отговорност, което винаги е персонален въпрос“, отсече той.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Червените *** бълват змии и гущери под статията за Збигнев Бжежински, а тук нещо не се изказват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още