IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСОРБ иска следващият кабинет да въведе общински подоходен данък

Местната власт дава кредит на доверие на бъдещото правителство до пролетта

20:29 | 29.07.14 г.
НСОРБ иска следващият кабинет да въведе общински подоходен данък

Реална финансова децентрализация, при която част от данък общ доход да остава в местната власт, поиска Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) от следващото управление.

Днес организацията разпространи послание към политическите сили и кандидатите за депутати в бъдещото 43-то Народно събрание.

В него се иска още през 2015 г. да бъде въведен общински подоходен данък за сметка на намаляване на националния. Припомняме, че местната власт настоява от няколко месеца 2% или 3% от подоходния данък да остава в общините, но засега не са предприети стъпки това действително да се случи.

Децентрализацията и овластяването на гражданите да стане част от националните приоритети, по които да работи реално всяко следващо управление, независимо от неговия цвят, се настоява в обръщението.

В него се иска да бъдат приети нови закони за местното самоуправление, местните данъци и такси и местните финанси; да се промени управлението на еврофондовете в посока прозрачност; да се развие европейски модел на равнопоставени отношения между местната и централната власт.

Отправя се предупреждение политиците да не застяват общините да осигуряват 80% от услугите за гражданите и бизнеса с 15% от публичните ресурси, да спрат оправданията на всеки нов кабинет с „лошо наследство”, както и да не се делят общините на „свои“ и „чужди“.

По отношение на еврофондовете се настоява да бъде прекратена практиката  бенефициентите да се третират като „враг”, както и да се приеме изцяло нова методология за налагане на финансови корекции.

В Пазарджик председателят на сдружението Тодор Попов заяви, че системата на управлението на еврофондовете трябва изцяло да се промени в посока прозрачност, достъпност и отговорност, съобщи БНР.

Необходими са единни правила и управляващ орган за програмите, ясни правила за финансови корекции и единен стандарт за одитите, предлага Попов. Той посочи, че в момента различни одитни агенции в България правят едни и същи проверки и имат различни становища по един и същи казус.

„Ние просто казваме - стига толкова. Искаме да бъдем партньори с всяко едно следващо управление оттук нататък. В това национално сдружение има кметове от БСП, от ГЕРБ, от ДПС, независими, полузависими, всякакви”, обясни Попов позицията на НСОРБ.

Сдружението на българските общини е категорично в исканията си и дава кредит на доверие на следващото правителство до пролетта, допълва той.

„Ние гледаме всичко през бюджета. Силно се надявам да не се стига до там, но ако се стигне, то винаги има и план Б”, коментира председателят на сдружението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още