IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции през първото полугодие са 491 млн. евро

Данните на БНБ за май бяха ревизирани нагоре - от 9 на 105 млн. евро

13:08 | 14.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преките чужди инвестиции през първото полугодие са 491 млн. евро

През юни преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната са в размер на 91,8 млн. евро, при 179,6 млн. евро преди година, разкриват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ) за състоянието на платежния баланс на страната към края на юни 2014 г.

През първата половина на годината границата ни са пресекли капитали за 490,7 млн. евро. Сумата е с 23% по-ниска в сравнение със същия период на предходната година. През 2013 г. от януари до юни преките инвестиции са били в размер на 636,4 млн. лв.

Добрите новини са, че ПЧИ само за май са ревизирани в посока нагоре до 104,9 млн. евро при първоначално отчетените едва 8,6 млн. евро., т.е. увеличение от близо 10 пъти. Освен това размерът на чуждестранните капитали през второто тримесечие е с 2% по-голям спрямо този за първите три месеца на годината. ПЧИ за периода април-юни са 378,8 млн. евро.

Трябва да се има предвид обаче, че сумата е без ревизията на данните за юни. По принцип с новите статистически данни БНБ преформулира в положителна посока данните за преките инвестиции за предходния месец. Ето защо очакванията са, че цифрите за юни, за второто тримесечие и от началото на годината всъщност ще са по-големи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още