IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишават заплатите на една трета от учителите

Средствата идват от увеличение на единния разходен стандарт, съобщи министър Румяна Коларова

17:03 | 15.08.14 г. 2
Повишават заплатите на една трета от учителите

Учителите ще получат увеличение на заплатите, като изчисленията вече са направени и средствата са налични, съобщи служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова пред журналисти в Добрич, предаде БТА.

Министърът добави, че ръстът "стъпва" върху решение за увеличение на единния разходен стандарт с 0,8 на сто (средствата за обучението на ученик за една учебна година) и ще засегне 27 на сто от учителите.

Ваня Кастрева, зам.-министър на образованието и науката, поясни, че увеличението на възнагражденията е средно с 5 на сто, като за младшите учители е 30 лева, а за учители и старши учители – 20 лева.

В отговор на въпрос дали предстоят смени на началници на регионални инспекторати по образованието министър Коларова заяви, че такива са правени с голям интензитет по време на едногодишния мандат на предишното правителство.

"Ние не сме дошли, за да правим смени. Първият и основен приоритет за мен е да има устойчивост и ефективност в работата на регионалните инспекторати", заяви Коларова.

Министърът допълни, че има казуси с освободени началници на регионални инспекторати и ако Върховният административен съд се е произнесъл окончателно за възстановяването им на работа, няма причина решенията да не бъдат изпълнени и законът трябва да бъде спазен.

Тя посочи, че няма информация за забавени ремонти, които да затруднят началото на учебния процес и новата учебна година навсякъде ще започне на 15 септември, включително и в пострадалите от наводненията през това лято райони.

Началото на учебната година трябва да даде старт на по-голям оптимизъм и на чувство за солидарност, каза Румяна Коларова.

Министърът посети хуманитарната гимназия "Свети свети Кирил и Методий" в Добрич, в която след наводнението текат ремонти с ресурс от 120 000 лева, осигурен от Министерството на образованието и науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Като ти чета неграмотно списания пост с тенденциозни и глуповати твърдения, се убеждавам колко е вярно твърдението за войнстващата простащина. Намерил се кой да съди учителите, че били получавали незаслужени пари. Ами ти с твоето третокласно образование?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
бабичките който раотят там, защото млаи учители трудносе допускат, са доста добре финансова за да им се повишават заплатите. Ако броим и лтото имат по 4 месеца отпуск в годината. Нинистерството им осигурява едни пътувания зад граница, за които нищо не плащат а водят децата си там, за сметка на държавата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още