fallback

Инвестиционните фондове отделят повече средства за облигации

Вложенията на управляващите дружества на Балканите намаляват наполовина, а експозициите към ЕС и Русия нарастват

13:42 | 19.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател

Активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, нарастват през второто тримесечие с 53,5% на годишна и с 5,6% на тримесечна база до 1,861 млрд. лв. За управлението на тези средства у нас отговарят 497 инвестиционни фонда. Техният брой се увеличава основно за сметка на чуждестранните дружества, показват данните на Българска народна банка (БНБ).

Инвестициите на фондовете са основно в депозити, следвани от акциите и облигациите. Но данните на централната банка разкриват, че делът на депозитите е спаднал под 50%, а този на ценните книжа с фиксиран доход се е покачил. Понижаващата се доходност по облигациите на държавите от периферията на еврозоната рефлектира върху търсенето им. В условията на ниски лихвени проценти по депозитите изглежда, че инвестиционните дружества влагат все повече средства именно в ценни книжа.

Видно е, че дружествата увеличават експозициите си към Европейския съюз, макар и с по-слабо темпо в сравнение с първите три месеца на годината. Освен това фонд мениджърите са ограничили своите вложения в държави на Балканския полуостров и са счели конфликта между Москва и Киев за подходящ момент за инвестиции в Русия.

Към местните инвестиционни фондове най-голямо търсене отново отчитат домакинствата, следвани от застрахователните и пенсионните дружества. На фона на спадащите лихви по депозитите именно инвестиционните фондове се явяват като една от алтернативите за реализиране на допълнителна доходност. Смущенията в банковия сектор в края на юни, довели до отлив на спестявания от системата за малко над 1 млрд. лв., не са оказали съществено влияние върху търсенето на инвестиционни продукти.

Чуждестранните инвестиционни фондове вече управляват активи за над 1 млрд. лв.

Към края на юни общо 107 местни инвестиционни фонда управляват активи за 830,5 млн. лв., като на годишна база сумата нараства с 34%, или с 209,4 млн. лв. В сравнение с първите три месеца на 2014 г. активите са с 5,3% повече, или с 42,1 млн. лв.

Чуждите фондове са 390, като активите им се покачват с 64,7% за година и с 5,8% за тримесечие до 1,03 млрд. лв. По този начин сумата на активите им за пръв път премина 1 млрд. лв.

През второто тримесечие делът на фондовете, инвестиращи в облигации, превишава този на влагащите в акции. Облигационните фондове увеличават своя дял спрямо година по-рано и вече заемат 55,8% от общия размер на активите на местните фондове. На фондовете в акции се падат 29,1% - почти толкова, колкото и преди година. Делът на балансираните фондове намалява от 16,2% до 15% към края на юни.

Повече инвестиции в облигации

В абсолютно изражение инвестициите в акции се покачват с 47,7 млн. лв., или с 24,4% за година, както и с 6 млн. лв. (2,5%) за тримесечие до 241,8 млн. лв. Управляваните средства от фондовете, инвестиращи в облигации, се увеличават със 101,4 млн. лв. (или с 28%) за година и с 26,8 млн. лв. (6,1 на сто) за тримесечие до 463 млн. лв.

За периода април-юни има по-съществена промяна в дела, който заемат инструментите, включени в портфейлите на местните инвестиционни фондове. Делът на депозитите спада под 50% - 48,4 на сто, но отново остава най-голям. Следват акциите, които понижават дела си до 25,7% в сравнение с година по-рано. Покачването е по-съществено при ценните книжа, различни от акции. През второто тримесечие на 2014 г. делът им вече е 18,7%.

Валутната структура остава на практика без промяна, като традиционно най-голям дял (82,6%) заемат средствата на местните фондове в лева. Следват ги активите в евро с 13%, в долари и в други валути - по 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
fallback