IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните фондове отделят повече средства за облигации

Вложенията на управляващите дружества на Балканите намаляват наполовина, а експозициите към ЕС и Русия нарастват

13:42 | 19.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Инвестиционните фондове отделят повече средства за облигации

Активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, нарастват през второто тримесечие с 53,5% на годишна и с 5,6% на тримесечна база до 1,861 млрд. лв. За управлението на тези средства у нас отговарят 497 инвестиционни фонда. Техният брой се увеличава основно за сметка на чуждестранните дружества, показват данните на Българска народна банка (БНБ).

Инвестициите на фондовете са основно в депозити, следвани от акциите и облигациите. Но данните на централната банка разкриват, че делът на депозитите е спаднал под 50%, а този на ценните книжа с фиксиран доход се е покачил. Понижаващата се доходност по облигациите на държавите от периферията на еврозоната рефлектира върху търсенето им. В условията на ниски лихвени проценти по депозитите изглежда, че инвестиционните дружества влагат все повече средства именно в ценни книжа.

Видно е, че дружествата увеличават експозициите си към Европейския съюз, макар и с по-слабо темпо в сравнение с първите три месеца на годината. Освен това фонд мениджърите са ограничили своите вложения в държави на Балканския полуостров и са счели конфликта между Москва и Киев за подходящ момент за инвестиции в Русия.

Към местните инвестиционни фондове най-голямо търсене отново отчитат домакинствата, следвани от застрахователните и пенсионните дружества. На фона на спадащите лихви по депозитите именно инвестиционните фондове се явяват като една от алтернативите за реализиране на допълнителна доходност. Смущенията в банковия сектор в края на юни, довели до отлив на спестявания от системата за малко над 1 млрд. лв., не са оказали съществено влияние върху търсенето на инвестиционни продукти.

Чуждестранните инвестиционни фондове вече управляват активи за над 1 млрд. лв.

Към края на юни общо 107 местни инвестиционни фонда управляват активи за 830,5 млн. лв., като на годишна база сумата нараства с 34%, или с 209,4 млн. лв. В сравнение с първите три месеца на 2014 г. активите са с 5,3% повече, или с 42,1 млн. лв.

Чуждите фондове са 390, като активите им се покачват с 64,7% за година и с 5,8% за тримесечие до 1,03 млрд. лв. По този начин сумата на активите им за пръв път премина 1 млрд. лв.

През второто тримесечие делът на фондовете, инвестиращи в облигации, превишава този на влагащите в акции. Облигационните фондове увеличават своя дял спрямо година по-рано и вече заемат 55,8% от общия размер на активите на местните фондове. На фондовете в акции се падат 29,1% - почти толкова, колкото и преди година. Делът на балансираните фондове намалява от 16,2% до 15% към края на юни.

Повече инвестиции в облигации

В абсолютно изражение инвестициите в акции се покачват с 47,7 млн. лв., или с 24,4% за година, както и с 6 млн. лв. (2,5%) за тримесечие до 241,8 млн. лв. Управляваните средства от фондовете, инвестиращи в облигации, се увеличават със 101,4 млн. лв. (или с 28%) за година и с 26,8 млн. лв. (6,1 на сто) за тримесечие до 463 млн. лв.

За периода април-юни има по-съществена промяна в дела, който заемат инструментите, включени в портфейлите на местните инвестиционни фондове. Делът на депозитите спада под 50% - 48,4 на сто, но отново остава най-голям. Следват акциите, които понижават дела си до 25,7% в сравнение с година по-рано. Покачването е по-съществено при ценните книжа, различни от акции. През второто тримесечие на 2014 г. делът им вече е 18,7%.

Валутната структура остава на практика без промяна, като традиционно най-голям дял (82,6%) заемат средствата на местните фондове в лева. Следват ги активите в евро с 13%, в долари и в други валути - по 2,2%.

Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Много готина статия с някои поучителни моменти1) Активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, нарастват през второто тримесечие..... до 1,861 млрд. лв.Това на фона на няколко десетки милиарда спестявания :)2) Делът на депозитите спада под 50% - 48,4 на сто, но отново остава най-голям.Яка стратегия. Да си дам парите на фонд, за да ми ги държи той на депозит. Така ще имам "привилегията", да не са гарантирани но за сметка на това ще ми вземат такса за управлениеТия фондове са егати ментака честно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още