IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционните фондове отделят повече средства за облигации

Вложенията на управляващите дружества на Балканите намаляват наполовина, а експозициите към ЕС и Русия нарастват

13:42 | 19.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Инвестиционните фондове отделят повече средства за облигации

Инвестициите на Балканите намаляват наполовина

Оптимистичните сигнали за възстановяването на Европейския съюз през миналата година накараха инвестиционните фондове да погледнат по-смело към Стария континент. През първото тримесечие инвестициите на фондовете в 28-те страни членки скочиха с 92% на годишна и с 31% на тримесечна база.

Забавянето на икономическия растеж в Европа през второто тримесечие и конфликтът в Украйна, който влоши настроението на пазарите и доведе до отстъпление за водещите индекси на борсите на континента, изглежда все пак са оказали своето влияние и върху инвестиционните намерения на фондовете.

През второто тримесечие местните управляващи дружества увеличават само с 5%, или с 3,4 млн. лв., вложенията си в страните от Европейския съюз в сравнение със силния ръст през предходните три месеца. Добрата новина обаче е, че спрямо година по-рано инвестициите на фондовете в държавите членки скачат със 120,4%, или с 39,8 млн. лв., до 72,9 млн. лв.

Разбира се, най-много са инвестициите в България, като за периода април-юни 2014 г. те нарастват с 36,1% на годишна и с 9,1% на месечна база до 302 млн. лв.

Впечатление прави, че делът на вложенията на местните инвестиционни дружества в Балканските държави спада наполовина – от 3,1% към края на юни 2013 г. до 1,2 на сто. Става дума за инвестициите в Турция, Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Босна и Херцеговина, които през второто тримесечие са за 4,8 млн. лв. при 8,6 млн. лв. година по-рано.

Освен това изглежда, че мениджърите на фондове са счели за подходящ момента да увеличат експозициите си към Русия. Заради конфликта с Украйна руският капиталов пазар претърпя съществени понижения през второто тримесечие. Според редица анализатори моментът за покупка на руски акции е подходящ. През второто тримесечие вложенията на местните инвестиционни дружества на този пазар се покачват до 4,8 млн. лв. при 3,9 млн. лв. година по-рано.

Влияние на банковата паника от юни върху търсенето

Разбивка по институционални сектори показва, че през тримесечието към местните инвестиционните фондове най-силно е било търсенето от страна на домакинствата, следвани от застрахователните компании и пенсионните фондове и предприятията.

Към юни 2014 г. задълженията на инвестиционните фондове към домакинствата скачат с 53,8% на годишна база до 377,1 млн. лв. Минимално влияние върху търсенето на домакинствата може би е оказала паниката в банковия сектор от края на юни, тъй като задълженията на управляващите дружества към населението се покачват с 6,6% на тримесечна база. Все пак темпът на растеж е по-слаб спрямо тримесечното покачване с близо 23% в периода януари-март.

От своя страна, застрахователните компании и пенсионните фондове увеличават инвестициите си с 15,3% на годишна и с 0,6% на тримесечна база до 208,8 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Много готина статия с някои поучителни моменти1) Активите, управлявани от местните и чуждестранните инвестиционни фондове, които осъществяват дейност в България, нарастват през второто тримесечие..... до 1,861 млрд. лв.Това на фона на няколко десетки милиарда спестявания :)2) Делът на депозитите спада под 50% - 48,4 на сто, но отново остава най-голям.Яка стратегия. Да си дам парите на фонд, за да ми ги държи той на депозит. Така ще имам "привилегията", да не са гарантирани но за сметка на това ще ми вземат такса за управлениеТия фондове са егати ментака честно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още