IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неусвоените след 15 септември средства по фонд "Региони" се връщат в бюджета

По бюджета на програмата са предоставени 499 млн. лева за изпълнение на проекти с национално значение

08:53 | 25.08.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Неусвоените след 15 септември средства по фонд "Региони" се връщат в бюджета

Общини и министерства ще връщат средствата от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, ако не са сключили договори с изпълнители до 15 септември. Това предвижда проект на постановление на МС, публикувано в сайта за обществени консултации.

Програмата бе заложена в бюджета от кабинета „Орешарски“ с бюджет близо 500 млн. лв., а местната власт и министерствата кандидатстваха с проекти. Идеята обаче срещна много критики, че парите ще се раздават на кметовете на партиен принцип. 

Сега, на фона на очакваната актуализация на Бюджет 2014, надценените приходи и замразените евросредства по две оперативни програми, финансовият министър Румен Порожанов реши да ореже бюджета на програмата и част от средствата да бъдат върнати в бюджета.

В мотивите към проекта се посочва, че по бюджета на програмата са предоставени 499 млн. лева за изпълнение на проекти с национално значение.

От тези средства за обекти на общините са одобрени 289 млн. лева, общо 368 проекта в 173 населени места.

Kъм 15 август общо усвоените от местната власт по Публичната инвестиционна програма са 70,5 млн. лева. В общините се работи по 317 проекта, като 43 от тях са напълно завършени. Общата стойност по сключените 317 договора към 18 август 2014 е 229 млн. лева.

За проекти на министерствата и ведомствата по програмата са одобрени  210 млн. лева. До средата на август са завършени и разплатени 9 обекта, които са на Агенция „Пътна инфраструктура”, за 14,5 млн. лева.

От всички министерства, които изпълняват проекти по Публичната инвестиционна програма, са сключени договори за обекти на обща стойност 95,5 млн. лв. 

През февруари е определен краен срок за усвояването и отчитането на отпуснатите средства – до 10 юни 2014 г. Въпреки това разпоредителите с бюджет са продължили да провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки и след тази дата, като този процес продължава и към момента.

Финансирането на проектите с бюджетни средства обаче може да се извърши само до края на 2014 година.

Кабинетът предлага да  се  прекрати финансирането на проекти, за които няма сключен договор с изпълнител до 15 септември 2014 г., като тези средства ще се връщат в бюджета.

Финансирането на проекти, за които търговете са проведени и приключили, и са сключени договори с изпълнителите до 15 септември 2014 г., се извършва до края на 2014 г. в рамките на годишното приключване на бюджетните организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Еи това е то БСП кадри. Има пари а не могат да ги вземат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още