IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата може да се разплати със строителите с пари от Фонд „Региони“

Другият възможен източник на средства е свързан с обществените поръчки, заяви вицепремиерът Екатерина Захариева

09:20 | 11.08.14 г.
Държавата може да се разплати със строителите с пари от Фонд „Региони“

Търсят се варианти държавата да се разплати със строителните фирми, към които има забавени разплащания след блокирането на оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Един от вариантите е средствата от публичната инвестиционна програма на правителството (Фонд "Региони") да бъдат пренасочени. Това става ясно от интервю на  Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие, пред в. "Труд".

Захариева очертава най-сериозните проблеми в икономическата политика, на които ще трябва да се търси решение.

Според нея липсата на стабилност и предвидимост отблъскват бизнеса, а служебният кабинет трябва да покаже, че държавата работи с пълни обороти.

"Много сериозен проблем е блокирането на средствата по две оперативни програми ("Околна среда" и "Регионално развитие"). Приоритет за мен е да намерим резерви в държавния бюджет и да осигурим разплащането на тези програми. Ще бъде престъпление, ако не се случи. От една страна, ще провалим строителния сезон. От друга - ще загубим средствата от европейските програми", уточнява Захариева.

В момента се анализират начините, по които може да стане финансирането. В най-оптимистичния вариант ще е необходимо да се намерят 300 млн. лв.

"Част от средствата от инвестиционната програма на правителството няма да бъдат усвоени до края на годината. По някои проекти дори не са започнали търговете. Всички резерви оттам пак ще бъдат дадени на общините, но по линия на оперативните програми. Това е един от възможните източници, но той не е достатъчен”, коментира тя. 

Другият възможен източник на средства е свързан с обществените поръчки. „Трябва да се прегледат процедурите по министерства. Там, където няма спешна необходимост, поръчките може да бъдат временно отложени", предлага Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още