IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неразплатените средства по проекти от ОП "Околна среда" са 400 млн. лв.

Средствата ще бъдат разплатени след разблокиране на парите от Брюксел, което се очаква да се случи до края на юли

18:37 | 14.07.14 г.
Неразплатените средства по проекти от ОП "Околна среда" са 400 млн. лв.

Неразплатените средства по проекти от Оперативна програма (ОП) „Околна среда“ са в размер на 400 млн. лв. Това каза шефът на оперативната програма Спиридон Александров днес на откриването на пречиствателната станция за отпадъчни води в Ябланица, цитиран от БТА.

Средствата ще бъдат разплатени след разблокиране на парите от Брюксел. Те са както за приключили вече проекти, така и за тези, по които се работи в момента.

Според министъра на околната среда и водите Станислав Анастасов до края на юли те трябва да бъдат отблокирани.

Припомняме, че от ноември 2013 г. плащанията по програмата са блокирани от Еврокомисията заради открити нарушения при обществените поръчки, организирани от общините. Много населени места са разкопани заради ВиК проекти, финансирани по програмата, но извършената строителна дейност не се заплаща на изпълнителите. В момента се уточняват финансовите санкции за проектите с нарушения.

По думите на министъра до края на тази седмица България ще изпрати в Брюксел първия сертификат за 2014 г., а през следващата седмица у нас ще пристигне комисия, която да потвърди, че нашите програми и контрол по оперативната програма работят.

Това е формалната технология, за да бъдат отблокирани спрените средства по ОП "Околна среда", които са в размер на около 1 млрд. лева, допълни още министърът.

Новооткритата пречиствателна станция в Ябланица е на стойност 9,5 млн. лева и ще реши изцяло проблемите на града с отпадъчните води.

През следващия програмен период 2014-2020 г. по първа приоритетна ос  на ОП „Околна среда“ (Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води и подобряване на качеството на атмосферния въздух) са предвидени около 1 млрд. лева за изграждане на пречиствателни станции за питейна вода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още