IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът спря инвестиционната програма на Орешарски

Финансирането на проектите, по които в момента се работи, ще се извършва само до края на 2014 г.

14:03 | 17.09.14 г.
Кабинетът спря инвестиционната програма на Орешарски

Правителството реши да прекрати финансирането на проекти и програми по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“, за които няма сключен договор с изпълнител до 17 септември 2014 г. включително, информира пресслужбата на МС.

По-рано днес финансовият министър Румен Порожанов съобщи, че очакваната икономия от публичната инвестиционна програма е около 135 млн. лева – от проекти, които не са започнати, съобщи Dnes.bg.

Припомняме, че идеята за тази програма бе на кабинета „Орешрски“. В бюджета бяха предвидени близо 500 млн. лв., за които общини и министерства трябваше да кандидатстват с проекти. Програмата срещна много критики, тъй като имаше опасения, че с парите избирателно ще бъдат финансирани общини в зависимост от политическата принадлежност на кметовете.

В крайна сметка бяха одобрени и разпределени близо 289 млн. лв. в 173 общини за 368 проекта, както и малко над 210 млн. лв. за министерствата.

Определен беше и краен срок за усвояването и отчитането на тези средства – 10 юни 2014 г.

След като стана ясно, че приходите са надценени и ремонтът на бюджета е неизбежен, Румен Порожанов реши част от дефицита да бъде покрит с парите от публичната програма.

Сега кабинетът отчита, че не е спазен крайният срок за усвояването и отчитането на отпуснатите средства. Изпълнителите на проекти са продължили да провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки и след тази дата.

В съобщението на МС се уточнява, че финансирането на проектите, по които в момента се работи, ще се извършва само до края на текущата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още