IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев може да поиска политическо убежище в Сърбия

Банкерът няма да се върне сам в България, а ще чака екстрадиране

14:29 | 18.09.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Цветан Василев дойде днес в 12.30 ч. местно време в районното полицейско управление в Белград, където трябва да се подписва всеки ден. Снимка: БТА</p>

Цветан Василев дойде днес в 12.30 ч. местно време в районното полицейско управление в Белград, където трябва да се подписва всеки ден. Снимка: БТА

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев заяви, че след днешното решение на Апелативния съд в София, който остави в сила 72-часовото му задържане в България, той няма да пледира в Белград за доброволната си екстрадиция, а ще иска пълна процедура пред съда по искането на българските власти.

Василев се яви точно в 12:30 часа в полицейското управление на Стари Белград в изпълнение на мярката за неотклонение, която му наложи Висшият съд в сръбската столица, предаде БНТ.

Същевременно Василев заяви, че разследването в България е политически мотивирано и че марионетки на атаката са бившият министър-председател Пламен Орешарски и управителят на БНБ Иван Искров.

Банерът каза също, че ще се върне в България тогава, когато се чувства сигурен. Той обаче не отговори на въпроса дали се страхува за живота си и каза, че се чувства предаден от всички, съобщи БТА. 

"Предполагам моите адвокати ще кажат каква е следващата стъпка. Аз съм в официална процедура по екстрадиция. Върху мене се оказва неуправляем по своята сила политически натиск. Нямам сигурност за нищо. Чувствам се предаден от всички", коментира на влизане в управлението Василев.

От думите му стана ясно още, че мисли по варианта дали да поиска политическо убежище в Сърбия. 

В момента тече процедура по искане на екстрадиция на мажоритарния собственик на КТБ от Сърбия в България. След днешното решение на съда Василев ще трябва да бъде арестуван веднага, след като премине границата с България, съобщи адвокатът му Константин Симеонов.

Мажоритарният собственик на КТБ се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление.

По-рано днес Софийският апелативен съд потвърди решението на Софийски градски съд да не разглежда искането за отмяна на ареста на Василев у нас. Това означава, че при пристигането му в България банкерът ще трябва да бъде веднага задържан, обясни защитата му.

Срещу банкера има повдигнато обвинение за присвояване на почти 206 млн. лв. от КТБ. Според адвоката му обаче към момента прокуратурата не разполага с доказателства Василев да е участвал в източването на КТБ, освен показанията на двама свидетели.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Развитието на казуса с КТБ можете да проследите тук

 

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 9 години
горкичкия! пролях една сълза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Сега ще му тряснат и едно обвинение за подготвяне на убийството на прасе и ще го пратят в ареста да кибичи като Алексей Петров, дето нито го осъдиха, нито го пуснаха. Ако някой се чуди как е в мафиотските държави, да си отвори широко очите и да гледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
das
преди 9 години
Човека взе парите, каза: "Чакай малко",хвана самолета, чакай да се върне.Че и при нас така, чакайте да се върне ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
qwas
преди 9 години
Човекът ясно го казва: Чувствам се предаден от всички.За какво е предаден не е ясно, но явно нещо се е разбирал, а после друго са правили хората и са го предали. Ясно е, че той отдавна си е знаел дереджето на банката, но се предполага че и други хора са го знаели, защото иначе едва ли щеше да избяга още преди проблемите с парите в банката.Защо няма никакъв негов коментар относно КТБ и отпусканите кредити без реални обезпечения? Нали това всъщност е проблема, че парите са раздадени без да има нещо насреща?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 8
Repoman
преди 9 години
Никой не си и мислеше, че г-н Василев ще се върне доброволно. Той ако искаше отдавна да беше се върнал, а не да странства вече няколко месеца. Интересно, как се опитвада изкриви истината, един вид на обиден го играе, и никакъв коментар по изнесения одит отпреди 2 дни, нито за необезпечените кредити, нито за другите нарушения, пълно мълчание. Като света вода ненапита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още