IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Донев: Данъчното облекчение за хората с ниски доходи е неработещо

На практика никой не може го да ползва, заяви експертът по данъчна политика

08:51 | 30.09.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пламен Донев: Данъчното облекчение за хората с ниски доходи е неработещо

Данъчното облекчение за хората с най- ниски доходи беше минирано още при приемането му преди година. То е неработещо и фалшиво. Това каза експертът по данъчна политика Пламен Донев пред телевизия Bulgaria On Air. Повод са публикации в пресата, според които въведеното от тази година освобождаване от подоходен данък за работещите на минимална работна заплата се оказа минирано от серия ограничения. 

Вестник "Сега" предупреди как от инструкция на Националната агенция по приходите (НАП) става ясно, че облекчението няма да може да се ползва, ако работникът е получавал необлагаеми доходи извън трудовото си възнаграждение. Списъкът е дълъг – с 27 ограничения, като в него попадат и помощи по линия на социалното подпомагане, като семейните помощи за деца и обезщетенията за безработица.

Пламен Донев уточни, че не е успял да се запознае с документа, но е озадачен от начина, по който приходната администрация интерпретира закона. Същевременно експертът заяви, че се съмнява това да е официална позиция на данъчната администрация.

"Ако следваме тази логика, това ще означава, че на практика никой не може да ползва това облекчение. Защото сред тези 27 типа необлагаеми доходи се включват и лихви по всякакви разплащателни и картови сметки. Ако почти всички български граждани имат някаква банкова сметка, то дори да получават годишно 1 ст. лихва, няма да имат право да ползват това данъчно облекчение", даде пример той.

Казусът по думите му е абсурден и тук си говорим за това как законът се прилага от приходната администрация. Въпросът е какъв е духът на закона и какво реално се постига. "Това облекчения е фалшиво и неработещо, тъй като то бе прието с цел да се демонстрира загриженост към хората с ниски доходи", заяви експертът.

С това данъчно облекчение е направен някакъв опит за заобикаляне на плоския данък, смята Донев. „Тук по-скоро си говорим за популизъм, а не за добре обмислена данъчна политика. Това беше неуспешен и елементарен опит за заобикаляне на плоския данък и стимулира разширяването на сивата икономика – като се декларира от лицата, че получават само минималната работна заплата“, смята той.

По принцип данъчните ставки трябва да се намаляват, което да е съпроводено с намаляване на държавните разходи, заяви още експертът. Той е категорично против въвеждането на прогресивен данък, както предлагат някои партии в рамките на предизборната си кампания.

Вижте повече във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Хе, хе кой изобщо е очаквал работещо решение??Целта на мафията БСП/БКП е да се заблуждава електората, за да гласува за тях, не животът на електората да се облекчава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
Дали има закон и наредба, които да не се описват по същия начин? Предназначени временно и/или постоянна да обслужват "нещо" или "някого", НО никога граждани без връзки, протекции и високи доходи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още