IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обещават засилен контрол при данъчните облекчения за хората с минимална заплата

Мярката ще подпомогне 500 000 души, изчисли председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова

09:52 | 20.11.13 г. 1
Обещават засилен контрол при данъчните облекчения за хората с минимална заплата

Планираните от кабинета данъчни облекчения за най-бедните няма да стимулират хората да декларират по-ниски доходи, защото после ще взимат ниски пенсии. Това каза пред bTV председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова по повод предложението работещите на минимална работна заплата да получават обратно изчисления и внесен в хазната данък върху доходите, чийто размер е 10%.

Тя обясни технологията на готвените промени. През 2014 г. хората с доходи до 340 лв. ще внасят по 10% от заплатата си всеки месец. В началото на 2015 г. си подават данъчната декларация. После се изчисляват вноските им и се възстановяват на следващата година.

Нинова отхвърли подозренията, че сегашният кабинет ще поръчва, а следващият ще плаща сметката. По думите й засиленият контрол ще предотврати злоупотребите с облекченията. „Не може заради това, че някой би заобиколил закон, да пренебрегнем политически ангажимент. Социална политика е да помогнем на тези 500 000 души”, коментира Нинова.

Вчера премиерът Пламен Орешарски изчисли, че данъчното облекчение за най-ниските доходи ще струва 150 млн. лв. Той съобщи още, че ще се мисли за въвеждането на опростена данъчна декларация за хората с минимална работна заплата.

Нинова отрече промените да са обявени нарочно вчера, преди днешния протест на КНСБ.

Тя коментира и решението срокът за изчисляване на обезщетението за майчинство да падне от 24 на 18 месеца от 1 януари 2014 г. На въпрос дали това няма да стимулира „бизнеса” за раждане на деца само заради парите, Нинова отвърна: „Заради лоши примери дайте да не провеждаме цялата политика.”

Според нея с намаляването на срока се дава възможност на повече майки да се възползват от майчинството. Увеличението на обезщетението ще е с 12 лева, това ще струва на НОИ 3 млн. лв. „Има ги в резерв, няма да се пипа бюджетът на НОИ”, увери Нинова и добави, че от мярката ще се възползват 42 000 семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 10 години
Планираните от кабинета данъчни облекчения за най-бедните нямало да стимулират хората да декларират по-ниски доходи, защото после щели да взимат ниски пенсии? Че кой в тази държава още разчита на справедлива пенсия!?Държавата на абсурдите - Абсурдистан, както свикнахме да я наричаме - отново оправдава ника си. Защото в тази държава 377 лв. заплата ще бъде по-малка от 340 лв. заплата!?Какво е бъдеще на такава държава? Има само две безспорно добри неща, които се случиха в икономиката ни през целия т.нар. "преход" - валутният борд и плоският данък. Двата крака, на които продължаваме да се клатушкаме. Сега управляващата коалиция ще реже единия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още