fallback

Менда Стоянова: Параметрите за спасяване на КТБ са неприемливи за държавата

Отговорите за КТБ са в ръцете на прокуратурата и следствието, коментира председателят на временната бюджетна комисия в парламента

21:26 | 31.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Параметрите за спасяване на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), които предлага консорциумът от инвеститори, са неприемливи за държавата. Това каза председателят на временната бюджетна комисия в парламента и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Каквото и решение да се вземе за КТБ, то ще бъде лошо“, коментира тя. „Опитахме се да дадем някаква отсрочка, за да видим дали потенциални инвеститори ще искат да спасят банката.“

Но според нея инвеститорите в лицето на австрийския фонд EPIC, Оманския фонд и Gemcorp, с които са водени разговори, са излезли с неприемливи условия за държавата. Консорциумът предлага активи, а не пари, за рекапитализирането и преструктурирането на КТБ.

Менда Стоянова смята, че за спасяването на една банка трябва да се ангажира публичен ресурс, но той не бива да бъде по-голям от размера на гарантираните депозити.

„1,7 млрд. лв. са негарантираните депозити в КТБ. От тях само 400 млн. лв. са на физически лица, а останалите са на предприятия, болници и други учреждения“, коментира тя.

„Най-виновни са собствениците и управляващите на банката, защото в нея са извършвани престъпления, а по думите на главния прокурор Сотир Цацаров – „кражби““, отбелязва народният представител по отношение на виновните.

„Държавните институции от ранга на БНБ, Комисията за финансов надзор и ДАНС не си свършиха работата“, продължава тя. „Оказва се, че БНБ не е осъществявала никакъв надзор въпреки отчетите и проверките на място. Петте месеца на специален надзор бяха проспани от БНБ.“

По нейни думи отговорите за КТБ са в ръцете на прокуратурата и следствието.

Развитието по казуса КТБ следете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 04.09.22 г.
fallback