IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнителни 20 млн. лева отиват за покриване на щетите от бедствията

Общините, засегнати от обилния снеговалеж, ще получат авансово средства в размер на 70% от заявените разходи

17:27 | 05.11.14 г.
Допълнителни 20 млн. лева отиват за покриване на щетите от бедствията

По време на днешното правителствено заседание министрите са одобрили допълнителни разходи и трансфери в размер на 19,9 млн. лева за изпълнението на проекти и дейности за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

19 млн. лева ще бъдат преведени на общините, а останалите средства са за отделните министерства, отбелязва пресслужбата на Министерския съвет.

Пари ще получат Мминистерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на здравеопазването, Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на отбраната, образователното министерство, както и транспортното министерство и Министерството на регионалното развитие.

Основното предназначение на одобрените разходи е за дейности, извършени от сили на Единната спасителна система при овладяване на обстановката в резултат от вредното въздействие на водите на територията на засегнатите общини и за възстановяване на сгради и инфраструктурни обекти.

За общините Бургас, Габрово, Севлиево, Велико Търново и Баните (Смолянско), които бяха засегнати от обилния мокър сняг и интензивните валежи от дъжд на 25 октомври, авансово ще се предоставят средства в размер на 70% от заявените разходи. Останалата част ще бъде изплатена след представяне на изискващите се отчетни документи.

С актуализация на бюджета от август тази година резервът за непредвидени и неотложни разходи в случай на бедствия беше променен до 120 млн. лева, припомнят от правителствената пресслужба.

От тази сума по предложение на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане до момента са разпределени общо 97,6 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още