IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството обсъждало и вариант коледни добавки за всички пенсионери

Последно кабинетът реши да използва границата на бедност като база за коледни добавки, както беше и миналата година

12:22 | 21.11.14 г.
Правителството обсъждало и вариант коледни добавки за всички пенсионери

Кабинетът е обсъждал вариант да има коледни добавки за всички пенсионери в размер на 20 лева, става ясно от стенограмата от последното правителствено заседание, публикувана на сайта на Министерския съвет.

В крайна сметка обаче при дискусиите е стигнато до становището, че при високи пенсии, от 500 лева например, 20 лева „по-малко се усещат”. По тази причина правителството се спира на границата на бедността за 2015 година – 286 лева, която беше определена в края на октомври.

За 2014 година определената граница на бедността от правителството на Пламен Орешарски е 251 лева. На тази база са раздавани и коледните добавки през миналата година. Тогава 1 млн. пенсионери получиха по 50 лева за Коледа, припомня от своя страна социалният министър Ивайло Калфин пред министрите.

Той обяснява, че тази година повече пенсионери ще получат „бонуси” – 1,235 млн. души, макар и сумите, които ще получат допълнително, да са по-малко – 40 лева.

„Дано не ги слагат под дюшека, а да си ги похарчат, да влязат в потреблението”, препоръчва премиерът.

По време на дискусиите в сряда Бойко Борисов коментира, че двама министри – на културата Вежди Рашидов и на вътрешните работи Веселин Вучков, са му съобщили, че нямат достатъчно средства за заплати.

Той посочва, че това не е опозиционно или управленско говорене, а факти и допълва, че ако е било продължило управлението на старото правителство "сега нямаше да има пари за заплати".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още