IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: България се нуждае от шокова терапия

Публично-частните партньорства са обречени и са един вид покана за корупция, заяви професорът по приложна икономика

19:50 | 03.12.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ханке: Реформите в съдебната система и промените, касаещи правото на собственост, също трябва да са сред приоритетите на правителството. <em>Снимка: БТА</em></p>

Ханке: Реформите в съдебната система и промените, касаещи правото на собственост, също трябва да са сред приоритетите на правителството. Снимка: БТА

Липсата на кредитен растеж и ниският темп на нарастване на паричното предлагане в България се дължат на липсата на доверие в икономиката, в политиката и управленския режим в България. Това, което е нужно на страната, е шок на доверието. Това са основните тези на проф. Стив Ханке от лекцията му на тема „Тенденции в световните финанси. Ситуацията в България – какво следва?” в рамките на открития днес Български икономически форум.

В краткосрочен план новото българско правителство трябва да се справи със „завета на предходното правителство“,  заяви професорът по приложна икономика в Университета „Джон Хопкинс“.

По думите му това са фискалните проблеми, свързани с големите разходи, които трябва да се направят заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) и попълването на бюджетния дефицит.

„Новите управляващи трябва да определят рационална база за ценовото равнище на електроенергията и да рестартират приватизацията, което ще окаже положително влияние върху българската икономика в краткосрочен план. Друг завет, с който трябва да се справи новото правителство, е „фиаското КТБ“, каза Ханке.

По думите му регулаторният и надзорният режим трябва да станат по-прозрачни, за да се възвърне отново доверието към банковия сектор. Същевременно той определи случилото се с КТБ като „критичен шок на доверието“.

„Кредитът на доверие може да започне да расте, ако се промени нещо в тази насока“, продължи той.

В България само едно нещо е фиксирано и това е валутният борд, всичко останало е несигурно и неясно, отбеляза финансистът. Според него решението за по-висок икономически растеж е натрупването на по-голям запас от капитал и по-висок ръст на производителността на труда. Така според него България ще повиши индекса си за правене на бизнес в икономическите класации и ще се привлекат инвеститори.

В дългосрочен план според Ханке България трябва да започне да извършва структурни реформи. Същевременно професорът заклейми публично-частните партньорства.

„Те са обречени и са един вид покана за корупция“, коментира Ханке. Специалистът смята, че по-голямата обвързаност с Европейския съюз води до повече корупция и по-голяма бюрокрация. „Разчитането на еврофондове ще доведе до още повече корупция“, заяви той.

"ЕС е още един слой бюрокрация, той не може да е пример. Европа е на ръба на рецесията и са необходими мащабни структурни реформи", добави Ханке.
 

Според него реформите в съдебната система и промените, касаещи правото на собственост, също трябва да са сред приоритетите.

Ханке коментира по-подробно и случилото се с КТБ. „КТБ не е била банка, а машина за унищожаване на стойност“, заяви професорът. Той добяви, че 76% от кредитния портфейл на КТБ са изгубени, а останалите 24% от парите евентуално могат да бъдат възвърнати. За сравнение, средностатистически в такива случаи в Европа се възстановяват 78% от стойността на обезпечените лоши кредити.

Що се отнася до изплащането на гарантираните влогове в КТБ, което започва на 4 декември, Ханке смята, че парите е трябвало да се изплатят по-рано. Той определи случилото се като „негативен шок на доверието“.

„Колкото дълго продължава ситуацията с КТБ, толкова по-негативен ще е шокът“, добави той.

Ханке коментира и прогнозирания икономически растеж за страната за следващата година, като заяви, че е положително, че прогнозният ръст за България за тази година е малко над средния за ЕС.

Припомняме, че за 2015 г. финансовото министерство очаква, че темпът на икономически растеж ще се забави до 0,8% от прогнозираните за 2014 г. 1,5 на сто. Есенната макроикономическа прогноза на служебния кабинет предвиждаше ръст от 1,2% догодина.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"Това, което е нужно на страната, е шок на доверието. "Има предвид електрошок за изтриване на лошата памет , но ме съмнява че ще помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 8
Black and white cat-
преди 9 години
Това е човекът наричан баща на Валутния борд в България, така че прояви поне малко уважение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 3
dakl
преди 9 години
До колкото си спомням именно благодарение на подобни съветници , които безропотно слушаме и изпълняваме нарежданията им вече четвърт век сме на дережето в което сме - на най бедната страна в Европа. Не е ли наглост след всичко това те отново да продължават да ни " съветват" т е да ни командват?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
doba
преди 9 години
Хе-хех.За каква шокова терапия се говори тук?В България е свободна/по-свободна от тази на Запад/ нео-либерална пазарна икономика. Цените се определят на борсата, съгласно търсене-предлагане.Фирмите ни работят в отворен глобален пазар, не в СИВ.**************************************************************************За по-младите ще напомня, шокът в терапията на Ханке се изразява в изравняване на цените у нас/преди държавно определяни/ с тези по света. Това отдавна е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 12
Internet
преди 9 години
HELLWITCH - Вещица от ада. Ти си същият гладен надничар, който по-рано се подписваше Мизантроп и Червен бот и не помня още какСмешник и ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 16
Internet
преди 9 години
Ех, момче надничарче си тиРазбираш ги изтънко нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 16
Internet
преди 9 години
Ех, момче надничарче си тиРазбираш ги изтънко нещата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 19
Internet
преди 9 години
След идиотския и кретенски бюджет на костовашко-милиционерското правителство ГЕРБ 2, ни остава само фалит за България и шокова терапия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 23
hellwitch
преди 9 години
Аз пък виждам точно обратното - след 1,5% ръст тази година и при растяща икономика на ЕС растеж над над 2% е постижим. Тънката сметка на Горанов е с по рестриктивния бюджет да излезе на преизпълнение още на 6 месечието и да "произведе" добрата новина и да рестартира растежа в БГ. Стига да няма политически катаклизми догодина ще е доста положителна според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 7
studioaa
преди 9 години
Българската икономика лежи на своя смъртен одър, а Ханке, МВФ и СБ тактично ни го намекват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още