fallback

Искров: До края на 2015 г. БНБ ще инициира стрес тестове за българските банки

Гуверньорът на централната банка не изключва нови опити за удари върху сектора през следващата година

11:33 | 05.12.14 г. 16
Автор - снимка
Създател

До края на 2015 г. Българската народна банка (БНБ) възнамерява да инициира преглед на качеството на активите на цялата българска банкова система по подобие на стрес тестовете в еврозоната, извършени от Европейската централна банка тази година. Това каза гуверньорът на централната банка Иван Искров в четвъртък вечерта пред Асоциацията на банките в България по повод предстоящия Ден на банкера. По неговите думи тази година самата БНБ издържа един реален и много тежък стрес тест, касаещ нейната независимост.

„Доказахме как страната, бизнесът и обществото ни разполагат с една силна институция, на която могат да разчитат като опора на стабилността и за опазване на дългосрочния обществен интерес и която не се поддава на натиск и конюнктурни интереси“, коментира Искров в речта си, публикувана на сайта на БНБ.

„Банките заслужават поздравления за положителните резултати, които секторът постигна на фона на една твърде неблагоприятна пазарна, медийна и политическа среда през 2014 г.“, заявява той и определя отминаващата година като една от най-трудните за банковата система на България от времето на голямата криза през 1996-1997 г. досега.

Искров визира не само слабия икономически растеж, който се отразява негативно на кредитната активност, транспонирането на европейските директиви за капиталовите изисквания, но и събитията, които подложиха на изпитания самата устойчивост на банковата система, ефективността на БНБ и упражнявания досега банков надзор. Става дума за острата ликвидна атака срещу няколко банки в средата на годината и случилото се с Корпоративна търговска банка (КТБ).

Казусът КТБ и правомощията на подуправителя, ръководещ управление „Банков надзор“

Гуверньорът на БНБ определя като „грешка на законодателството“ съсредоточаването на огромни права и отговорности на подуправителя, ръководещ управление „Банков надзор“, който действа самостоятелно и независимо. БНБ ще иска промяна на законодателството, защото по думите на Искров „не е възможно да носиш отговорност, без да имаш съответните права“.

Банкерът заявява още, че казусът КТБ в крайна сметка приключва с щастлив край за вложителите с гарантирани депозити, тъй като на 4 декември започна изплащането на сумите. Но Искров отбелязва, че гражданите и фирмите дълго време не са имали достъп до влоговете си. Той отново посочи, че централната банка е искала в максимално кратък срок да бъдат решени проблемите с КТБ. Искров припомни, че на 12 декември ще отвори врати ТБ „Виктория“ и нейните вложители ще имат достъп до всички свои депозити там.

Наличните буфери в банковата система, успоредно с предприетите от юни досега допълнителни мерки, както от БНБ и правителството, така и от банките, спомогнаха да бъде съхранена банковата и общата финансова стабилност в страната, отбелязва гуверньорът. По негови думи така кризата в КТБ остана изолиран случай и не засегна функционирането на останалата част от банковия сектор.

Искров подкрепя тезата си с факта, че вложителите продължават да поверяват своите спестявания на банките. По данни на БНБ само депозитите на домакинствата растат с 2,8 млрд. лв., или със 7,8% на годишна база, до октомври, като тези депозити вече надхвърлят размера от май (последния месец преди поставянето под специален надзор на КТБ и ТБ „Виктория“). „Това ясно говори за възстановеното доверие в системата“, отбелязва той.

Финансово състояние на банковата индустрия

Банковата система (без да се имат предвид резултатите на КТБ и ТБ „Виктория“) е на път да приключи годината с отлични показатели за капиталова адекватност и ликвидност. Към септември коефициентът на общата капиталова адекватност възлиза на 22,16%, а само съотношението на капитала от първи ред е 19,91% при изискванията на Базел ІІІ за обща капиталова адекватност от 8% и коефициент на капитала от първи ред от 6%. Съотношението на ликвидните активи към сумата на пасивите в банковата система достига 29,75% към октомври.

Банковата система продължава да генерира печалба, която е източник за допълнителна капитализация и по този начин представлява резерв за поддържане на стабилността. От БНБ очакват секторът да приключи 2014 г. с положителен финансов резултат в размер около 700 млн. лв., което е над миналогодишния.

Искров предупреждава, че най-вероятно и през 2015 г. банковата общност ще работи в нелека бизнес среда и не изключва нови опити за удари върху сектора, „мотивирани от преплитащи се икономически, политически и медийни интереси, каквито действия срещу българската банкова система видяхме непосредствено след поставянето на КТБ и ТБ „Виктория“ под специален надзор“.

„Атмосферата на политическа несигурност благоприятстваше всевъзможни прояви на популизъм, включително и неразумни законодателни предложения по отношение както на банките, така и на БНБ, отбелязва той, надявайки се на коренна промяна в мисленето и действията на политическите представители и медийни кръгове през 2015 г. в посока на повече благоразумие и осъзнаване на ключовата роля на банковия сектор за финансовата стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
fallback