fallback

Бюджет 2015 не е добър, но е единственият възможен, признаха управляващите

Показателите в него са планирани консервативно, защото догодина държавата трябва да спре да се движи надолу, каза Менда Стоянова

17:42 | 08.12.14 г. 7

И управляващи, и опозиция признаха, че проектът на държавния бюджет за следващата година не е добър, но все пак първите ще го подкрепят, защото според тях той е единствено възможният, а вторите имат принципни критики към финансовия план.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ, която е председател на бюджетната комисия, ситуацията сега прилича на тази от 2009 г., само че сега няма световна икономическа криза, а си имаме наша, която тя нарече “Бедствието БСП управлява“.

Тя призна, че показателите в бюджета са планирани много консервативно, защото през 2015 г. държавата трябва да спре да се движи по спиралата надолу и да върне доверието на потребителите, да осигури финансов ресурс за проекти по старите оперативните програми и ресурс за бърз старт на новите, включително и чрез авансово плащане по тях.

Бюджетът за догодина трябва да осигури началото на програмата за енергийна ефективност, административната реформа, намаляването на държавните чиновници, разширяване на подпомагането на хората в неравностойно положение, да продължи реформата в образованието, в здравеопазването, посочи тя.

Емил Димитров от ПФ обяви, че депутатите от коалицията ще гласуват за бюджета, но очакват отговори на въпрос пари за колко проекти погълна кризата с КТБ. "Бюджетът е рестриктивен, но е единствено възможен и изпълним“, коментира той.

Същото становище застъпи и Радан Кънев от РБ. "Бюджетът не е добър, малко ще осигури като икономии и като растеж. Основният проблем е, че с почти нищо не се различава от бюджетите, които гласуваше БСП, много малка е стъпката, но само това е възможно“, заяви той.

Според него няма как да бъде различен, защото ресурсът за реформи е изяден преди гласуването на бюджета.

От БСП, ДПС, „Атака“ и БДЦ разкритикуваха предложението на правителството за финансова рамка за догодина.

"Това е доизтупване на брашнения чувал наречен български народ и той няма как да реагира освен с политическа апатия и да казва: „Вие всички сте маскари“, заяви лидерът на националистите Волен Сидеров.

Според Алиосман Имамов от ДПС бюджетът не е правилно построен и прогнозите са направени при твърде песимистичен сценарий.

"Това е бюджет на задълбочаващата се бедност и депресия. Той прилича много на бюджетите от ранния период на Симеон Дянков, но кутията за пицата, която ни се предлага днес за следващата година, има двойно дъно. И през следващата година България ще продължи да бъде най-стабилният бедняк в ЕС без изгледи за увеличение на доходите“, упрекна той.

Румен Гечев от БСП настоя, че предложеният бюджет е на икономическия застой и задълбочаване на пропастта между бедни и богати. 

Според него за пръв път в историята ни е предвидено да се вземе дълг от 8 милиарда лева в рамките на една година.

"Какви са ни проектите – ще санираме панелки, ще озеленяваме предблокови пространства и ще очакваме да дръпнем икономически растеж“, упрекна той.

При представянето на Бюджет 2015 пред депутатите в парламента финансовият министър Владислав Горанов заяви, че бюджетът за догодина е само първа стъпка към изработване на стабилен бюджет на държавата.

Основните параметри в проекта за бюджет за 2015 година предвиждат дефицит до 3% от БВП, приходи в размер на 36,8% от БВП, очаквано ниво на разходите 39,8 на сто при запазване на данъчната политика на ниски данъци.

Предвижда се и постигане на минималните нива на акцизните ставки в общността. За периода 2015 г. – 2017 г. е разчетено повишаване на акцизните ставки за цигарите. Запазва се здравноосигурителната вноска, а максималният осигурителен доход за всички осигурени лица е в размер на 2600 лв.

Предвидено е и намаляване на разходите за персонал с 10 на сто в бюджетната сфера, което е свързано с оптимизиране на администрацията.

Пред депутатите финансовият министър припомни, че се предвижда и в края на 2015 година максималният размер на държавния дълг да е 24,5 млрд. лв. Догодина се планира и поемането на нов държавен дълг от 8,1 млрд. лв.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
fallback