IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Бюджет 2015 спира падането на държавата

Правителството ще мисли за "градеж" едва през 2016-2017 година, коментира премиерът

17:24 | 01.12.14 г. 4
Борисов: Бюджет 2015 спира падането на държавата

С Бюджет 2015 правителството ще се опита да „спре летежа“ надолу на държавата, а едва през 2016 – 2017 година ще се мисли за градеж. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на извънредното заседание на Министерския съвет по повод финансовата рамка за следващата година.

По време на дискусиите болшинството министри се оплакват от липсата на достатъчно средства, предвидени в новия бюджет, става ясно от публикуваната на сайта на Министерския съвет стенограма. Здравният министър Петър Москов обяснява, че предложеният от финансовия министър Владислав Горанов бюджет е всъщност 60% от търсения от Министерството на здравеопазването бюджет.

Регионалният министър Лиляна Павлова пък посочва липсата на средства за строителство на пътища. За магистрала „Хемус“ например няма предвиден ресурс и източник за финансиране.

„През следващата година имаме възможност да започнем изграждането на първите 60 км от оставащия участък на тази магистрала, както и довършването на „Шумен – Белокопитово и пътния възел там“, посочва Павлова.

Тя припомня на своите колеги, че година и половина не е разплащано на изпълнителите, макар че те са извършвали необходимите дейности. Павлова обаче посочва, че през 2015 година парите от винетни стикери отново ще отиват само за ремонт на пътищата. „За 2014 година бяха отнети 60 млн. лева от бюджета и затова завършваме с дефицит“, посочва още регионалният министър.

Военният министър Николай Ненков коментира, че ограничените средства за министерството му може да наложат съкращаване на военни, което поставя под въпрос изпълнението на изискванията на НАТО и ЕС.

Социалният министър Ивайло Калфин пък протестира срещу липсата на стабилност и сочи за пример майчинството, за което е предложено отново да се изчислява на база на доходите в последните 24 месеца. „Тук притеснението е, че непрекъснато се мести – 12, 18, 24, пак 18, пак 24. Хубаво е някаква стабилност да имаме“, коментира той.

Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че няма средства и причината за това е лошото управление на правителството на Пламен Орешарски. „Заради това, че похарчиха огромните пари. Заради това, че ни направиха проблема КТБ“, заявява той пред министрите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
hex
преди 9 години
Почти си прав.Най-подходящото време за реформи у нас, беше периодът веднага след смяната на бай Тошо, т.е. с 20 години по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
И само да добавя, че в екстремната ситуация, в която се намираме, всеки, които дръзне да провежда необходимите реформи, най-вероятно няма да е никак, ама никак харесван. Да не говорим, че най-вероятно гладните по улиците ще станат повече, емиграцията ще се засили допълнително. Не се знае ще има ли едно такова правителство подкрепа да проведе всичко това. В началото ще е много тежко, но не е ли такова вече цели 25 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
И преди съм казвал, най-подходящото време за реформи у нас, беше периодът веднага след началото на кризата, сиреч с идването на власт на ГЕРБ. От тогава дупките станаха повече, а запушването им - все по-трудно. Бюджет 2015 е изразител на нежеланието на ГЕРБ и РБ да се заемат със сложните и необходими реформи, нещо, за което избирателите, особено на РБ, сигурно ще са много разочаровани. За съжаление няма стратегии, не само в този бюджет, но и като цяло, кои сектори от икономиката ще развиваме, как ще го направим, ще продължим ли с този краен неолиберален модел?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
redcretin
преди 9 години
Вие изплюскахте всичко наоколо през предишния си мандат - сега още 3 години ли да ви чакаме? Че той ще ви свърши мандата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още