IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната заплата тръгва нагоре още от догодина

От 1 януари минималната заплата става 360 лв., а от 1 юли - 380 лв., потвърди финансовият министър

13:43 | 01.12.14 г. 8
Минималната заплата тръгва нагоре още от догодина

Правителството е приело днес поетапно увеличение на минималната заплата още от 1 януари 2015 година, съобщи пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов след края на извънредното заседание на кабинета.

Така от началото на следващата година минималното заплащане ще се увеличи с 20 лева до 360 лева. Ново увеличение ще има от средата на годината - с още 20 лева от 1 юли, уточни Горанов. От 1 януари 2016 година минималната заплата ще се увеличи от 380 лева до 420 лева, а от 1 януари 2017 година - до 460 лева.

За нарастване на МРЗ от догодина с две стъпки Горанов заговори в неделя след дебат със социалните партньори.

Днес той призна, че е получил упреци по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че е прекалено консервативен в опасенията си, че увеличаването на минималната работна заплата ще натежи на пазара на труда.

От думите на Горанов стана ясно, че в следващите три години кабинетът ще работи за плавното сближаване на минималната и средната работна заплата. В момента съотношението е 40-42%, което е много голяма разлика, сравнено с останалите европейски държави.

По време на заседанието са приети другите предварително обявени параметри на държавния бюджет, който първоначално предвиждаше замразяване на минималната работна заплата догодина, бюджетът на НЗОК и на социалното осигуряване, посочи Горанов.

Проектът за бюджет за 2015 година предвижда дефицит до 3% от БВП, забавяне на темпа на икономически растеж до 0,8%. Планира се увеличение на пенсиите с 1,9% от 1 юли по швейцарското правило и увеличение на максималния осигурителен доход на 2600 лв. Данъците няма да се променят с изключение на данъка върху лихвите по депозитите, който отново ще стане 10%.

"Ние можем да гарантираме, че това е стабилен и реалистичен бюджет и той няма да бъде обект на ежедневен дебат", каза още той.

Друго от спорните предложения – за възрастта за пенсиониране, остава без промяна за момента и така тя ще започне да нараства с 4 месеца годишно от 1 януари. Горанов уточни обаче, че още между първо и второ гласуване ще се търсят дългосрочни предложения, свързани с пенсионната система.

Правителството ще отпусне заем в размер до 2 млрд. лева на Фонда за гарантиране на влоговете в банките с 2,95% лихва, което е доходността, на която правителството набира средства, плюс минимална премия. Заемът е 5,5-годишен и ще е с опция и за предсрочно погасяване, обясни Горанов.

Горанов беше категоричен, че точната сума ще бъде определена от ликвидните нужди на Фонда за гарантиране на влоговете.

Всяка година на 15 април Фондът ще внася лихвените плащания по отпуснатия заем. Обезпечението на заема са бъдещите приходи от вноските на банките във Фонда, уточни финансовият министър.

Финансовият министър припомни още, че при изплащането на гарантираните влогове от КТБ от 4 декември първият трансфер от една сметка в друга е безплатен, но при теглене на гарантираните влогове ще има такса. Горанов призова да не бъдат теглени големи суми в брой, защото това не е добро нито от икономическа гледна точка, нито по отношение на физическата сигурност на клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Сега трябва да се съберат от нас 2 милиарда лв, но чрез банките, които ще ги внасят във фонда за да се изплати дълг, взет за да се изплатят парите на вложителите в КТБ.А онези два милиарда и нещо вече ги няма - отнесени са. И така, кражбата най-сетне приключи. Ха да им е честито на майсторите тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 9 години
Дебата за МРЗ е политически. От него печелят само хрантутниците в администрацията. Средставата, които плащаме да издържаме армията връзкари, за да дремят на бюро е в пъти по-голям от колкото същите в ЕС, спрямо БВП. Като споменах БВП, ето ви храна за размисъл - кое е по-плашещото, това, че минималната ни заплата е няколко пъти под европейската, или това, че БВП пер капита е десетки пъти под средно европейското? И още, не е ли по-голям проблем наличието на 2-3 милиона икономически неактивни граждани, отколкото незадоволените мераци на андминистрацията? Поне им спрете бонусите и намалете корупцията. Или може би мизерните 8.1 % от доходите, които са генерирани от частния сектор не е плашещ индикатор? На фона на неприятните данни, как смятате да повишавате заплатите на бюрократите? Със заеми? С рекет спрямо бизнеса? Положението е същото и в здравният сектор и образованието. Решете тези проблеми: 1. Безработица. 2. Вътрешен дълг. 3. Повишете БВП. 4. превърнете депозитите в инвестиции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
LuckyYou
преди 9 години
Разбира се на никой не пожелавам да изтърпи това, което изтърпявам аз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
LuckyYou
преди 9 години
Айде играчи, скоро ще ми платите масрафа! Благодаря! :D :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 6
cokrat1
преди 9 години
Няма ако за след 5 години...според мен няма такъв вариант при който да не се върнат парите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Това което не можеш да разбереш е, че всички сметки ги плаща ВИНАГИ все един и същ, без значение дали заеме ще се върне или не. Въпроса е как точно а не кой плаща.Това, което не мога да разбера е, защо някои елементи тук, като за кратко прозрат кой плаща сметката, започват да крещят че се открили това, което е очевидно и винаги е било очевидно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 11
Pivoley
преди 9 години
А кой, според теб, ще плати сметката, ако заемът не се върне според договорените срокове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 13
cokrat1
преди 9 години
Правителството отпуска заем...заем...заем...не субсидия....това някои нека го прочетат 100 пъти...и да не пишат как държавата/тоест всички ние/ цяла да плати на гарантираните депозанти в КТБ...еди колко си милиарда!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още