IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов ще предложи увеличение на минималната заплата на два етапа догодина

Финансовият министър обясни, че след консултациите е готов да отстъпи от позицията си за запазване на размера на минималната заплата

13:19 | 30.11.14 г. 13
Горанов ще предложи увеличение на минималната заплата на два етапа догодина

Увеличение на минималната работна заплата на два етапа догодина ще предложи министърът на финансите Владислав Горанов, при което тя ще достигне 380 лева. Това става ясно от негов коментар пред БНР днес.

„Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата и всъщност ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 година, т. е. тя пак ще достигне в следващата година 380 лева, така както се предлага от синдикатите и от служебното правителство”, обясни Горанов.

По думите му „тази еволюция” в позицията на финансовото министерство идва от процеса на консултиране. „Оказва се, че трудовият пазар, поне според по-голямата част от работодателските организации, би могъл да поеме това увеличение”, аргументира се той.

Финансовият министър обясни, че след заседанието на Тристранния съвет за национално сътрудничество и след като е изслушал „купища мнения в различни посоки”, основните му притеснения за размера на минималната работна заплата не са намерили подкрепа.

След продължило над три часа заседание в петък Националният съвет за тристранно сътрудничество, в който влизат представители на държавата, бизнеса и синдикатите, не стигна до общи позиции по проекта за Бюджет 2015, в който е заложено замразяване на минималната работна заплата.

Въпреки това обаче вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин обяви, че е доволен от дискусията, тъй като тя е била конструктивна. В интервю за Investor.bg в четвъртък Калфин подчерта, че не се е отказал да настоява за по-висока минимална работа заплата още от 2015 г.

Горанов коментира още, че отговорът на въпросите за нарастването на възрастта за пенсиониране и откъде ще се изплащат от началото на следващата година пенсиите на категорийните работници, ще намерят решение между първото и второто гласуване на бюджета на ДОО в Народното събрание.

„Дотогава много интензивно представители на НОИ, на социалните партньори, на МФ и на МТСП ще дискутират темата. Разбира се, крайното решение нормално да е на този, който носи отговорност за цялата изпълнителна власт, именно премиерът“, допълни Горанов, цитиран от пресцентъра на министерството. 

„Натрупаха се доста проблеми, свързани с работата по европейските програми, което доведе до спиране на плащанията, до стотици милиони задължения на държавата към бизнеса заради изпълнението на такива проекти. Имаме намерение още до края на годината и по ОП "Регионално развитие", и по ОПОС да разплатим всички средства, които фирмите дотук коректно са изработили, фактурирали и сертифицирали по съответния ред“, обясни Горанов по актуалната тема за усвояването на еврофондовете.

Финансовият министър коментира и темата за повишаването на събираемостта на приходите. По отношение промените в данъчните закони той уточни, че „в Закона за акцизите и данъчните складове и в Закона за митниците има промени, които връщат част от отменените инструменти за контрол както върху горивата, така и върху алкохола, така и върху тютюна, въобще върху акцизните стоки. Връщат ги на ниво закон като инструментариум на Агенция „Митници”, за да може още по-ефективно да се гарантира, че няма да има злоупотреби с движението на акцизните стоки“. Увеличението на данъка върху лихвите според министър Горанов „ще накара хората да извадят парите си от банките и да ги включат в крайно потребление, което е нещо много добро за икономиката“.

По актуалната тема за сливането на двете приходни администрации министърът заяви, че „когато се стигне, ако въобще се стигне до такова обединение, то няма да е свързано със съкращения на персонал, ако някой ще напусне Агенция „Митници” или НАП, той ще го напусне заради начина, по който изпълнява своите задължения, а не заради едно обединение, което е все още предмет на анализ“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
moni_5
преди 9 години
Горанов иска работодателите да му оправят социалната програма без да създава условия за нормален бизнес. Защо не намалят осигуровките или не направят нещо друго полезно за бизнеса? Цялата тежест върху фирмите а разходите за бюртократите не се намаляшат.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Ако работодателя не може да произвежда при 500лв заплати, значи му е време да изчезне. Срам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Работателят трябва да организира служителите си как да му работят, той трябва да влага пари за подобряване на квалификацията им, да инвестира в техника, която да подобрява процеса на работа. Има такива, които го правят, и вървят напред.Те са по-конкурентноспособни и съответно могат да предложат по-ниски цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 18
Avalaon
преди 9 години
А цените тогава с колко трябва да се вдигнат ? Или работодателя трябва да тегли заеми , за да изплаща новите заплати ? Да не говорим за мързела на българските работници и отчайващото КПД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
Avalaon
преди 9 години
До : fon Ти можеш ли да смяташ ? Или чукча писател , не читател ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
Затова заплататата на държавните чантаджии трябва да е обвързана със средната работна заплата, а не с минималната. И то средната в частния сектор.А МРЗ трябва да се вдига не с по 20 лв, а направо на 500 лв (250 евро). Другото е подигравка и близко до робството. В момента българите ходят в Гърция да чистят и да берат маслини за по 600-800 евро месечно, после получават обезщетения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 9
Lucifer
преди 9 години
Ако Дянков беше просто един *** счетоводител, то Горанов е направо перверзник..няма такава държава, няма такъв народ....гесподи слез и си прибери вересийте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 6
redcretin
преди 9 години
Горанов, това са 2 кила череши. Ти нали разбираше от пазара на череши, защо сега лъжеш хората с обещания които нямаш намерение да изпълниш?А да попитам тук - редно ли е да спекулираш с размера на минималната заплата при условие че живееш безплатно на държавна издръжка и получаваш основна заплата 3500, с добавките над 5000? И как можахте депутати и министри да получите АВТОМАТИЧНО увеличение с 500лв защото сте ЗАБРАВИЛИ да гласувате замразяване - а всички останали си живеят в замразена икономика с постоянно замразени доходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още