IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът е твърдо против ръст на минималната заплата

Непремерено увеличение на минималното възнаграждение ще сбъдне правителствените прогнози за ръст на безработицата, смята Васил Велев

10:22 | 01.12.14 г. 10
Бизнесът е твърдо против ръст на минималната заплата

Бизнесът е твърдо против увеличението на минималната работна заплата (МРЗ), защото това ще доведе до загуба на работни места. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че анкета на АИКБ сред фирмите, членуващи в нея, показва нарастване на заетостта догодина. Но допълни, че при непремерено увеличение на минималната работна заплата ще се сбъднат правителствените прогнози за ръст на безработицата.

„Всички работодателски организации са категорично против увеличаването на минималната работна заплата и това сме го заявили и на Тристранния съвет, и в писмените си позиции”, заяви пред „Нова телевизия“ Васил Велев. 

Той направи коментара по повод заявката на финансовия министър Владислав Горанов, че може да смекчи позицията си по въпроса. В неделя той заяви, че исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата може да се осъществи на два пъти догодина с по 20 лева.

„Аз съм готов да отстъпя от позицията си за запазване на размера на минималната работна заплата и всъщност ще предложа тя да расте, само че не толкова рязко, колкото бяха предложили колегите на един предходен етап, а на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, от средата на 2015 година“, е заявката на Горанов.

Аргументите на Велев обаче са, че очакваният ръст на икономиката е твърде слаб, за да се залага нарастване на минималното възнаграждение. „Тази година имаме очакван ръст на БВП около 1%-1,5%. Догодина се очаква около 1,8%. Имаме ръст на средната заплата 1% за изтичащата година и 1,6% за следващата. И изведнъж 13% ръст на минималната заплата”, коментира Васил Велев.

Според Константин Тренчев обаче увеличението на минималната заплата няма да засегне толкова много хора, колкото работодателите с мислят. „Караме се за пари, които постоянно намаляват. Пари се събират от работеща икономика”, заяви лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

„За работодателите всеки лев в чужд джоб е лична обида”, заяви Константин Тренчев от КТ „Подкрепа”. „Винаги сме настоявали доходите да се повишават. Всички пищят, че пада потреблението, а това е един от начините да се съживи икономиката”, коментира още Тренчев.

Велев обаче твърдо смята, че нарастване на минималния доход ще доведе до увеличаване на безработицата. „Няма как да има работеща икономика, ако има такива административни вмешателства в нея. 25 години продължаваме да си мислим, че богати можем да станем по решение на ръководството, а не с повече работа и по-малко корупция. Това е основната причина, поради която и следващата година ще продължи да се увеличава безработицата, да намалява заетостта и да се увеличава сивият сектор”, коментира Васил Велев.

Късно вечерта в петък Тристранният съвет приключи заседанието си без подкрепа за Бюджет 2015 г., като минималната работна заплата и условията за пенсиониране бяха сред основните спорни моменти.

Увеличение на минималната заплата с 40 лева до 380 лв. вече предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който в интервю за Investor.bg заяви категоричната си позиция, че ще продължава да настоява за ръст на МРЗ.

Преди седмица председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък каза, че е възможен и компромисен вариант - да има повишение, но минималната заплата да не бъде повече от 360-370 лв. Синдикатите пък искат минималната заплата да се повиши на 400 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
Кофти, че не може да се добавя...още едно мноого впрочем...Домусчиев няма нищо против МРЗ да се вдига...така, че когато се пише, че бизнеса е против увеличаване на МРЗ...нека се знае, че има и бизнесмени на противното мнение...и то не какви да е!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
Впрочем фирмата на Домусчиев/новия шеф на КРИБ/ има за 2013 година приходи от 304 милиона...и печалба след данъци 65 милиона. Нека са му честити и повече успехи на Лудогорец за в бъдеще....и скоро срещу Реал разбира се!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 9 години
Защото бизнес средата е мнооого корупционна "брато"/правната система куца много/....затова не идват много и нормални инвеститори. Идват само големи и крадливи. За 2013 година топ 100 по приходи/ източник в-к Капитал/ имат 61 милиарда лева приходи. Декларираната печалба след данъците им е само 1 милиард лева. Сам изчисли колко ефективни са тия фирми. А, за недекларираната само можем да гадаем....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Pivoley
преди 9 години
Като бизнесът е толкова гаден и като трупа огромни печалби на гърба на работниците си, то бихте ли обяснили, мили мои, защо не виждаме навалица на инвеститори, искащи да правят бизнес в България? Айде нали тука печалбите са огромни. Къде е опашката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
cokrat1
преди 9 години
Потреблението най-много ще се стимулира като се премахне ДДС-то, и се въведе данък върху оборота - ставка 13% за вътрешен пазар и 6,5% за износ. Така всички стоки ще паднат моментално с 7%...което ще стимулира на макс потреблението. Няма обаче пол. сила от тия който са на власт да го въведат. Така хем в бюджета ще влязат поне 3-4 милиарда повече приходи отколкото влизат сега от ДДС-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
qwas
преди 9 години
Самозапалването като ПОСЛЕДЕН изход от мизерията. По този начин българските граждани ИЗРАЗЯВАТ своя протест СРЕЩУ мизерията и корупцията в най-бедната страна в Европа и НЕ само там. След 2009 г. десетки тибеци се самозапалиха в ЗНАК на протест СРЕЩУ китайския гнет. Самозапалването на тунизиец в края на 2010 г. предизвика социални протести и ДОВЕДЕ до НАЧАЛОТО на Арабската пролет. Лидия Петрова, 38 годишна жена се самозапали на 3 ноември 2014 г. ПРЕД сградата на президентството СЕГА, докато ВЪТРЕ ШЕПА представителни политици (ЛИДЕРИ) СЕГА провеждаха консултации за наложеното САМО от тях БЪДЕЩЕ над ВСЕКИ гражданин. Трагедията се случи малко преди 15.00 ч. Младата жена, заляла се със запалителна течност, пламна като ФАКЛА пред ПОГЛЕДИТЕ на ДЕСЕТКИ журналисти и СЛУЧАЙНО преминаващи пред сградата на президентството. Лидия Петрова е издъхнала на 10 ноември 2014 г. 19... съобщават от "Пирогов". "Момичето, което нямаше 10 лева, за да си плати изваждането на кърлеж в Спешна помощ - Перник,се..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
Perun
преди 9 години
Освен с вдигане на доходи, потреблението може да се стимулира и с намаляването на ДДС за да спаднат цените на стоките. При тази криза е добре да се помисли за народа и да се намали ДДС-то. Поне на хранителните продукти да е по-ниско, както е в цивилизованите страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
mnz
преди 9 години
То ако питаш бизнеса и ГЕРБ, вместо да се вдигнат доходите на хората за да има потребление, ще предпочетат да си внеста потребители, а българите все така да мизерстват на постна пица. А в същото време се вземат милиарди на заем от държавата ни, но те не са за народа, а са по някакво друго направление да се харчат. За народа сам сметката после да плати ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
FINTA
преди 9 години
Бизнесът иска да има потребление, при положение че дава на служителите си колкото за хляб и пръжки. И като всички правят така? Омагьосън кръг, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
lareman
преди 9 години
е хайде сега ..не се правете на луди,че неможете да си го позволите -само от цената на горивото колко печелите ,да не би някой да е намалил цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още