IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2015 не е добър, но е единственият възможен, признаха управляващите

Показателите в него са планирани консервативно, защото догодина държавата трябва да спре да се движи надолу, каза Менда Стоянова

17:42 | 08.12.14 г. 7
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

И управляващи, и опозиция признаха, че проектът на държавния бюджет за следващата година не е добър, но все пак първите ще го подкрепят, защото според тях той е единствено възможният, а вторите имат принципни критики към финансовия план.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ, която е председател на бюджетната комисия, ситуацията сега прилича на тази от 2009 г., само че сега няма световна икономическа криза, а си имаме наша, която тя нарече “Бедствието БСП управлява“.

Тя призна, че показателите в бюджета са планирани много консервативно, защото през 2015 г. държавата трябва да спре да се движи по спиралата надолу и да върне доверието на потребителите, да осигури финансов ресурс за проекти по старите оперативните програми и ресурс за бърз старт на новите, включително и чрез авансово плащане по тях.

Бюджетът за догодина трябва да осигури началото на програмата за енергийна ефективност, административната реформа, намаляването на държавните чиновници, разширяване на подпомагането на хората в неравностойно положение, да продължи реформата в образованието, в здравеопазването, посочи тя.

Емил Димитров от ПФ обяви, че депутатите от коалицията ще гласуват за бюджета, но очакват отговори на въпрос пари за колко проекти погълна кризата с КТБ. "Бюджетът е рестриктивен, но е единствено възможен и изпълним“, коментира той.

Същото становище застъпи и Радан Кънев от РБ. "Бюджетът не е добър, малко ще осигури като икономии и като растеж. Основният проблем е, че с почти нищо не се различава от бюджетите, които гласуваше БСП, много малка е стъпката, но само това е възможно“, заяви той.

Според него няма как да бъде различен, защото ресурсът за реформи е изяден преди гласуването на бюджета.

От БСП, ДПС, „Атака“ и БДЦ разкритикуваха предложението на правителството за финансова рамка за догодина.

"Това е доизтупване на брашнения чувал наречен български народ и той няма как да реагира освен с политическа апатия и да казва: „Вие всички сте маскари“, заяви лидерът на националистите Волен Сидеров.

Според Алиосман Имамов от ДПС бюджетът не е правилно построен и прогнозите са направени при твърде песимистичен сценарий.

"Това е бюджет на задълбочаващата се бедност и депресия. Той прилича много на бюджетите от ранния период на Симеон Дянков, но кутията за пицата, която ни се предлага днес за следващата година, има двойно дъно. И през следващата година България ще продължи да бъде най-стабилният бедняк в ЕС без изгледи за увеличение на доходите“, упрекна той.

Румен Гечев от БСП настоя, че предложеният бюджет е на икономическия застой и задълбочаване на пропастта между бедни и богати. 

Според него за пръв път в историята ни е предвидено да се вземе дълг от 8 милиарда лева в рамките на една година.

"Какви са ни проектите – ще санираме панелки, ще озеленяваме предблокови пространства и ще очакваме да дръпнем икономически растеж“, упрекна той.

При представянето на Бюджет 2015 пред депутатите в парламента финансовият министър Владислав Горанов заяви, че бюджетът за догодина е само първа стъпка към изработване на стабилен бюджет на държавата.

Основните параметри в проекта за бюджет за 2015 година предвиждат дефицит до 3% от БВП, приходи в размер на 36,8% от БВП, очаквано ниво на разходите 39,8 на сто при запазване на данъчната политика на ниски данъци.

Предвижда се и постигане на минималните нива на акцизните ставки в общността. За периода 2015 г. – 2017 г. е разчетено повишаване на акцизните ставки за цигарите. Запазва се здравноосигурителната вноска, а максималният осигурителен доход за всички осигурени лица е в размер на 2600 лв.

Предвидено е и намаляване на разходите за персонал с 10 на сто в бюджетната сфера, което е свързано с оптимизиране на администрацията.

Пред депутатите финансовият министър припомни, че се предвижда и в края на 2015 година максималният размер на държавния дълг да е 24,5 млрд. лв. Догодина се планира и поемането на нов държавен дълг от 8,1 млрд. лв.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 0
eftimovq
преди 9 години
Ако така ще управлявате.... по-добре хвърляйте оставката навреме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
При Орешарски растеж на икономиката с над 1,5% и смъкване на безработицата с над 1 пункт. При Боко-2 колко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/General_Government_Gross_Debt_Percentage_GDP/ http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ САЩ от 1981та до 1993 дългът им достига от 41,4% до 72,4%, а от 1993та до 2001 от 72,4% до 54,7%, ПРИ КЛИНТЪН, после от 2001 до 2009 година от 54,7% до 89%, при Буш, и от 2009 година до сега от 89% до 109%. При Буш нарастването е с 60%, при Обама е 25%. http://***.economywatch.com/economic-statistics/United-States/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/ Въпреки всичко, ДЯСНАТА ПОЛИТИКА ПРАВИ ПОВЕЧЕ ТЪРГОВСКИ ДЕФИЦИТ. И ПОВЕЧЕ ДЪЛГ. http://***.economywatch.com/economic-statistics/Chile/Current_Account_Balance_Percentage_GDP/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
Без средно 35% данък - преки данъци, не може да се поддържа модерна държава, и просперираща държава, и се получава дефицит закърпен с акцизи, големи акцизи, акцизи които е добре да отиват за култура, образование, и здравеопазване - ако са от вредни стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Сега всичките разходи на Великобритания за здравеопазване са 10% като 9,5% от тях са в брой - тоест извън осигуровки, застраховки, и държ-данъци. В САЩ са 18% от БВП - всички разходи за здравеопазване, като 11% от тях са платени в брой. Тук 7,5% от БВП - са всички разходи за здравеопазване, като над 42% от тях са в брой. А това с държавната каса, здравна, фактически отменя всякакви разходи на държавата за здравеопазване. Та искат да стане и с образованието, мечта им е. 90% от парите от здравната каса отиват в частни болници, и 100% при частни зъболекари. Уж това бил немски модел, но в Германия има над 100 каси, и то на различни принципи, а бедните и безработните задължително са осигурени. Да сте чули тук държавата да дава пари за осигуряване на бедни и безработни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Godo
преди 9 години
РАЗХОДИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СА ЗНАЧИТЕЛНО НАМАЛЕЛИ, ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ. https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sh_xpd_publ&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:RUS:EST:CZE:FRA:NLD&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false Разходите за здравеопазване отпускани чрез държавата, са спаднали от 74% през 1995 година, до 56% сега, като процент от всички разходи. . . . Под реформи искам да разбирам, че ще следваме модела на Финландия за образование, точният модел, или моделът на здравеопазване във Великобритания. Но в българия под реформи се разбира, да не се пипа плоският нисък данък, десен данък, и щом заради него няма постъпления в бюджета, значи РЕФОРМИТЕ са съкращения. И то на десен език под реформи се разбира съкращения на разходите. Нали Милтън Фридман иска държавата да разполага само с до 10% от БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 9 години
И Симото Дянков правеше по-хубави бюджети...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още