IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Готвените промени в пенсионната система не променят модела

Заради промените ще има тежки последици за тези, които ще останат в пенсионните фондове, предупреди обаче Мария Капон

09:32 | 19.12.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Менда Стоянова:  Готвените промени в пенсионната система не променят модела

Готвените промени в пенсионната система не променят модела. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред Нова телевизия.

Припомняме, че във вторник бюджетната комисия гласува промени в Кодекса за социално осигуряване.  Те предвиждат хората, които навлизат на пазара на труда, да имат срок от една година, в която да си изберат пенсионен фонд, в противен случай ще бъдат зачислени в НОИ.

Тези, които вече работят и са родени след 1959 г., могат еднократно да си прехвърлят партидата по втория стълб в НОИ, но след това не могат да се върнат към пенсионните фондове. Промяната обаче срещна много критики от страна на бизнеса, включително с аргумента, че се национализират средства от партидите в пенсионните фондове.

„Думата „национализация” е спекулация. Ние даваме възможност на всеки един осигурен в достатъчно дълъг срок да прецени къде и по какъв начин да се осигурява”, каза Стоянова.

„Този плач на така наречените експерти или на десни политици, които казват: „Ние, дами и господа, сме по-умни от вас и сме измислили модел, с който да се осигурявате в този частен пенсионен фонд, защото нямате капацитет да решите къде да изпратите парите си - това не е дясно”, допълни тя.

Менда Стоянова припомни, че сега действащият модел в България е въведен от МВФ и Световната банка в четири страни – Полша, Унгария, Чехия и България.
„Полша и Унгария вече се отказаха от него. В Чехия ще го отменят, остана само България", заяви председателят на бюджетната комисия.

Тя разясни, че промените засягат всички хора, родени след 1959 г., които в момента внасят 12,8% от своя осигурителен доход към НОИ и 5% към частен осигурителен фонд, който те са избрали. В случаите, в които не са избрали – а това са около 50% от всички, те служебно се разпределят към някой от частните пенсионни фондове.

Ако хората не направят нищо, те пак ще бъдат осигурени на две места. С промяната ще е възможно година или дори ден преди пенсия да си прехвърлиш личната партида в НОИ, ако виждаш, че иначе по модела с две пенсии ще вземаш по-малка пенсия, категорична беше Стоянова.

„Пенсиите в държавното осигуряване се изчисляват по формула, но ако имате партида и в частен фонд, тя ще бъде намалена с около 28%, за да бъде компенсирано от втория стълб. Допълващата пенсия би могла да бъде по-малка от това, което ще получите в НОИ, ако има период, в който не се осигурявате, например по майчинство или безработица. Докато в държавното осигуряване това се признава за стаж и не се изважда като време при определяне на пенсията”, поясни Стоянова.

Председателят на „Единна народна партия” Мария Капон от своя страна обвини ГЕРБ, че иска да „премине на страната на БСП“.

По думите ѝ промените, които гласува Народното събрание относно възможността парите от частните пенсионни фондове да се преместят в НОИ, не са пенсионна реформа, а сриване и разруха на пенсионния модел, които имаме.
„Ако в солидарния фонд има дефицит, което е видно, някой трябва да каже защо е необходимо да влязат пари там. Другото, което трябва да се каже, е има ли проблем с пенсионните фондове?", каза тя.

Капон допълни, че е против частните партиди да отиват автоматично в НОИ. Според нея това би било конфискация. „Национализацията на фондовете е по-добрия вариант, защото си дайте сметка какво ще се случи на капиталовия пазар. Ще има и много тежки последствия и за тези, които ще останат в частите фондове", категорична беше председателят на „Единна народна партия”.

Менда Стоянова пък отвърна, че становището ѝ е манипулация на общественото мнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 18 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
За да са равнопоставени нещата, и след като Черешаря желае ДЕМОКРАЦИЯ, нека разрешат движение на вноските в двете посоки - от ПФ към НОИ и от НОИ КЪМ ПФ, но на 100%. Ако реша изцяло да си прехвърля вноските то тук нататък към ПФ - да може и пак ще имам две пенсии, едната от ПФ, а другата от началото на осигуровките ми до сега !!!!!така е най-справедливо, ама не става :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
Някой да ми обясни какъв е проблема?...искаш да не ги местиш и никой никога няма да те отмести от "огромните" печалби на частния фонд...ако искаш опразнения фонд на НОЙ получаваш си съдбата на мига...кеф риба ..кеф ти паламуд...до сега такъв избор нямаше, беше под строй в НОЙ или в Универсалния, но без право на избор, а сега всеки сам си носи кръста и сам се сърди на себе си...нали това е демокрацията, правото на избор...защо е цялата истерия ако не заради нечисти финансови интереси. Моделът се е провалил в чехия, полша и унгария и само тук все още процъфтява под диктат. Нека има свободен избор и всичко ще го реши времето...останалото си е рекет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 0
data
преди 9 години
просто разходо-покрияния модел гърми и се търсят пари . Това е малката злина , голямата е , че няма много възможности за маневри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 3
Internet
преди 9 години
С една дума: до пролетта ГЕРБ ще открадне още 7-8 млрд лева, събрани в частните пенсии на хората в частните фондове.Както преди откраднаха 1.3 млрд лв от резерва на Здравната каса.Всеки ден ГЕРБ- всеки ден нещо за голямо крадене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Аз мисля. че г-жа Менда Стоянова е абсолютно права! Сегашния модел внушава несигурност, че пенсионния фонд, в който са ти парите МОЖЕ да те окраде. Ако си ги прехвърлим в НОИ, тази несигурност ще изчезне. Ще бъдем АБСОЛЮТНО СИГУРНИ че са ни окрали :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 0
vivankata
преди 9 години
Ха, както написа и се сетих се поговорката: По добре да си мълчиш и да те мислят за ***, отколкото да се обадиш и да разсееш всякакви съмнения. Ха сега да помислим на кой му приляга...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Импе, излагаш се. Не подобава на истински инвеститор и иггач, на човек с прилично финансово състояние да говори така, Имай малко мярка все пак,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Това се нарича управление на ГЕРБ :)Много ми е любимо тези дни едно изказване на Огнян Донев, приблизително"..когато ги чуем, започваме да се чудим ние ли сме с ума си, или този, който го казва. След няколко дена се оказва, че основателно сме се съмнявали"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 1
kat123
преди 9 години
Най- странното в момента, че Стоянова говори едно, Борисов друго, а във в. Капитал пише трето. Стоянова, казва, че родените след 1959 г. нямат срок, в който да вземат решение дали да си прехвърлят парите от ПФ, а това може да стане даже точно пред самото пенсиониране, Борисов говори, че догодина всички ще трябва да потвърдят, дали остават в ПФ, иначе автоматично преминават към НОИ, а във Капитал, пише, че срока за решението за прехвърлянето, ще бъде определен с Наредба от МФ, който ще бъде един месец. Кое е вярното в крайна сметка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
polax
преди 9 години
Няма смисъл да му обясняваш на радослав. Той всичко знае, вчера няколко форумци му обясниха и пак не е разбрал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още