fallback

Каролев: Въпросът с новите заеми се политизира

Правителството емитира дълг почти всеки месец на вътрешния пазар, посочи икономистът

10:21 | 16.02.15 г. 16

Въпросът с тегленето на нов дълг се политизира, категоричен беше икономистът Владимир Каролев в ефира на БНТ. Според него тегленето на нов дълг не е изненада за никого, който следи публичните финанси на България и не е политически обременен.

„Точно колко нов дълг може да се вземе през 2015 година е гласувано в Закона за бюджета“, посочи още той.

За Каролев споровете около 16-те милиарда лева дългове, които правителството има намерение да тегли през следващите три години, идват от недоброто обяснение от страна на Министерството на финансите за каква трансакция става въпрос.

В договора с четирите банки са заложени тавани от 10% лихва и срок за заема до 30 години. Каролев обаче припомни, че при същите параметри са теглени заеми през 2012 година от първия кабинет на Бойко Борисов, както и през юни 2014 година от кабинета на Пламен Орешарски.

„Фактът, че никой не е поставил този въпрос тогава, показва, че този въпрос се политизира“, посочи още експертът. Каролев уточни, че и двете емисии облигации се търгуват на нива около 2% на международните пазари в момента. Има два въпроса около външния дълг на България – дали имаме нужда от нови заеми и по какъв начин те ще бъдат теглени, заяви икономистът.

Според него сключването на договор за управление на тригодишната облигационна програма на правителството с четири банки е честният и открит начин за теглене на нов дълг – с ратификация от страна на Народното събрание и публикуване в Държавен вестник.

Каролев припомни още, че правителството емитира ценни книжа и на вътрешния пазар почти всеки месец, но това не попада във фокуса на дебата днес.

За Каролев най-важният сигнал от министъра на финансите Владислав Горанов в последната седмица е искането за широко обществено обсъждане дали страната ще продължи с политиката на трупане на дефицити. Икономистът посочи, че може да бъде намалена субсидията за БДЖ или да се реализира пенсионната реформа, което ще спести средства за бюджета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
fallback