IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Въпросът с новите заеми се политизира

Правителството емитира дълг почти всеки месец на вътрешния пазар, посочи икономистът

10:21 | 16.02.15 г. 16
Каролев: Въпросът с новите заеми се политизира

Въпросът с тегленето на нов дълг се политизира, категоричен беше икономистът Владимир Каролев в ефира на БНТ. Според него тегленето на нов дълг не е изненада за никого, който следи публичните финанси на България и не е политически обременен.

„Точно колко нов дълг може да се вземе през 2015 година е гласувано в Закона за бюджета“, посочи още той.

За Каролев споровете около 16-те милиарда лева дългове, които правителството има намерение да тегли през следващите три години, идват от недоброто обяснение от страна на Министерството на финансите за каква трансакция става въпрос.

В договора с четирите банки са заложени тавани от 10% лихва и срок за заема до 30 години. Каролев обаче припомни, че при същите параметри са теглени заеми през 2012 година от първия кабинет на Бойко Борисов, както и през юни 2014 година от кабинета на Пламен Орешарски.

„Фактът, че никой не е поставил този въпрос тогава, показва, че този въпрос се политизира“, посочи още експертът.
Каролев уточни, че и двете емисии облигации се търгуват на нива около 2% на международните пазари в момента.
Има два въпроса около външния дълг на България – дали имаме нужда от нови заеми и по какъв начин те ще бъдат теглени, заяви икономистът.

Според него сключването на договор за управление на тригодишната облигационна програма на правителството с четири банки е честният и открит начин за теглене на нов дълг – с ратификация от страна на Народното събрание и публикуване в Държавен вестник.

Каролев припомни още, че правителството емитира ценни книжа и на вътрешния пазар почти всеки месец, но това не попада във фокуса на дебата днес.

За Каролев най-важният сигнал от министъра на финансите Владислав Горанов в последната седмица е искането за широко обществено обсъждане дали страната ще продължи с политиката на трупане на дефицити. Икономистът посочи, че може да бъде намалена субсидията за БДЖ или да се реализира пенсионната реформа, което ще спести средства за бюджета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
stanislavr
преди 9 години
Има и друго интересно в цялата работа. Вътрешен дълг ще се рефинансира на международните пазари, това си е голям риск отвсякъде. Отделно - лихвите може и да са малки, но при таван 10% банките няма ли да си надуят таксите по обслужване на емисиите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
RSG
преди 9 години
ЕЦБ декларира че ще налива(печата) по 60млрд на месец нашия финансист ми обяснява че сега пазарите били ликвидни, после нямало да са ликвидни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 9 години
Няма смисъл да се обзалагаме , Ореха беше човек с железни нерви :) А относно леви и десни сме писали отдавна и знаеш моето мнение .И да ГЕРБ и РБ ако са наистина "ДЕСНИ" дефицити не трябва да има ! Нали "десните" избиратели за това са ги пратили там ? Ако искат дефицити избирателите да гласуват за "леви" партии , но тъй като "десните" спечелиха изборите - ДА ПРОВЕЖДАТ ДЯСНА ПОЛИТИКА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
ASTIN
преди 9 години
"Най-лошият *** е политическият ***, той не чува, не говори, нито участва в политическите събития. Той не знае, че стойността на живота, цената на боба, на рибата, на брашното, на наема, на обувките и на лекарствата, всичко зависи от политическите решения. Политическият *** е толкова глупав, че е горд и се бие в гърдите, казвайки, че мрази политиката. Глупакът не знае, че от политическото му невежество се ражда проститутката, изоставеното дете, най-тежките крадци, лошите политици, корумпираните лобисти и лакеите на национални и мултинационални компании."Бертолд Брехт (1901 - 1956)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
а относно тавана-искаш ли да се обзаложим, че поне половината сума ще е взета при коефициенти по-лоши от тия на Орешака?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
в същност алексс го е описал по-сбито от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
честно да ти кажа, мен проблема ми е не взимането на заеми(като осъзнавам, че повечето тук пишещи не са на моето мнение, но това нека го оставим на страна), а от кого се взима. От тия дето реваха, че децата им ще връщат заема на Орешака. Сега се обясняват, че друга опция нямало и пак реват за наследството, което им били оставили. Некадърници и шайка крадци. И да сме наясно-не е само ГЕРБ в това. Не виждам вопли от страна на РБ, а уж и те десни... Само АБВ би трябвало да нямат противоречие с тая политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
993
преди 9 години
"Икономистът посочи, че може да бъде намалена субсидията за БДЖ или да се реализира пенсионната реформа, което ще спести средства за бюджета. "Коя пенсионна реформа бе Каролееев? Тази дето ще открадне 8 млрд. лева спестени през последните 12г.? Нали за това спори с оня ръб от КНСБ и едвам не се сбихте? Интересно, ако не беше съветник на икономическия министър, на който дори му забравих името ,какви щеше да ги говориш Каролев? Или на теб ти е гот да имаме по 2 млрд. дефицит всяка година и да раздаваме на "избирателите", като само редовните такива ще плащат версията... Каролев, Каролев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 9 години
10 % и срока са максималните тавани , за дефицита е така и кат са десни и се афишират за такива да бъдат наистина такива ! По принцип е добре когато имаш няколко поредни години погасяване на едно задължения да планираш ресурса от по далеч за да няма катаклизми в системата - за справка истерията от така наречения фискален резерв . По принцип казуса има два елемента и ГЕРБ се опитват да прикрият финансирането на дефицита с сделката по рефинансирането на дълга . Естествено има и положителен елемент че така могат да се постигнат и добри цени по финансирането на дефицита
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Каролев, голяма работа дали се политизира или не въпросът.Просто стига с тези нови заеми!Да предадеш на новото правителство, че ако не са способни да се справят без нови заеми (и без да крадат) да си обират чукалата час по-скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още