IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Въпросът с новите заеми се политизира

Правителството емитира дълг почти всеки месец на вътрешния пазар, посочи икономистът

10:21 | 16.02.15 г. 16
Каролев: Въпросът с новите заеми се политизира

Въпросът с тегленето на нов дълг се политизира, категоричен беше икономистът Владимир Каролев в ефира на БНТ. Според него тегленето на нов дълг не е изненада за никого, който следи публичните финанси на България и не е политически обременен.

„Точно колко нов дълг може да се вземе през 2015 година е гласувано в Закона за бюджета“, посочи още той.

За Каролев споровете около 16-те милиарда лева дългове, които правителството има намерение да тегли през следващите три години, идват от недоброто обяснение от страна на Министерството на финансите за каква трансакция става въпрос.

В договора с четирите банки са заложени тавани от 10% лихва и срок за заема до 30 години. Каролев обаче припомни, че при същите параметри са теглени заеми през 2012 година от първия кабинет на Бойко Борисов, както и през юни 2014 година от кабинета на Пламен Орешарски.

„Фактът, че никой не е поставил този въпрос тогава, показва, че този въпрос се политизира“, посочи още експертът.
Каролев уточни, че и двете емисии облигации се търгуват на нива около 2% на международните пазари в момента.
Има два въпроса около външния дълг на България – дали имаме нужда от нови заеми и по какъв начин те ще бъдат теглени, заяви икономистът.

Според него сключването на договор за управление на тригодишната облигационна програма на правителството с четири банки е честният и открит начин за теглене на нов дълг – с ратификация от страна на Народното събрание и публикуване в Държавен вестник.

Каролев припомни още, че правителството емитира ценни книжа и на вътрешния пазар почти всеки месец, но това не попада във фокуса на дебата днес.

За Каролев най-важният сигнал от министъра на финансите Владислав Горанов в последната седмица е искането за широко обществено обсъждане дали страната ще продължи с политиката на трупане на дефицити. Икономистът посочи, че може да бъде намалена субсидията за БДЖ или да се реализира пенсионната реформа, което ще спести средства за бюджета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Каролев, проблемът е, че едни протестъри скачаха по площадите и надуваха свирките за много по-малък по размер заем при Орешарски. Сега бюджетният дефицит, финансиран с дългове, е по-голям от при Ореха, ама протестърите ги няма. Това е висша форма на лицемерие и в същото време показа ясно, че протестите не бяха за принципи, а чисто и просто платени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
И как 10% таван на лихвата, допуснат от оня *** Горанов, рекламиран очевидно от пристранни форумници(за теб говоря) могат да се сравнят с 3% на Орешарски? Ама остави Орешака кво е направил той е бита карта вече, надали ще го чуем в нещо друго освен в амплоато му(за гербаджиите: амплоа:дейност, която съответства на качествата на някой) на преподавател. Кажи ми децата на Баце от чужбина ли ще връщат тоя дълг? Щото преди няколко дни Горанов именно обясняваше, че ако не се вземе дългът ще трябва просто да се ограничат харчовете на държавата. Ми аз съм за ограничаване на тия харчове-нали правителството е дясно. Да беше ляво да харчи:) Или за пореден път гербаджиите се извъртяха като *** и лъжат народа?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
плевналиев, не пиши глупости тук, момче! жена ти ако разбере ще ти изгният ръкавите на мивката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
Mito Karamitov
преди 9 години
Истината е че държавата е ФАЛИРАЛА - просто още не го обявявят официалноСъвсем скоро и това ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Mito Karamitov
преди 9 години
Истината е че държавата е ФАЛИРАЛА - просто още не го обявявят официалноСъвсем скоро и това ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 23
Radoslava
преди 9 години
Въпросът с новият заем не трябва да се политизира, а трябва да се действа. Ясно е, че на нас ни трябват пари. Ясно е, че ние няма как да се справим без заем. Важното е, заемът да се вземе при добри условия, ако може и наведнъж и сега да се вземе, за да имаме свобода да действаме.. Така ще имаме пари за да управляваме и да вървим по пътя на прехода и реформите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още