IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите приеха изплащането на гарантираните влогове да започва до 7 дни

С новите промени в Закона за гарантиране на влоговете правителството прави паралелна централна банка, смятат в БСП

12:10 | 19.02.15 г. 6
Депутатите приеха изплащането на гарантираните влогове да започва до 7 дни

С 91 гласа „за“ депутатите приеха на първо четене предложението на Министерския съвет за нов Закон за гарантиране на влоговете в банките, в който е предвидено изплащането на гарантираните суми в 7-дневен срок. Текстовете транспонират европейското законодателство и предвиждат всички банки да участват в системата за гарантиране на влоговете.

Самият Фонд ще може да участва в „алтернативни мерки за превенция и подпомагане с цел предотвратяване на по-големи разходи по изплащане на гарантирани влогове“.

Именно срещу този текст в законопроекта коментар направи депутатът от БСП – Лява България Румен Гечев, обяснявайки отрицателния си вот. Според него по този начин се създава „паралелна централна банка“ и частните банки ще могат „да крадат колкото си искат“ и след това да получат подкрепа от Фонда за гарантиране на влоговете, тоест от джоба на данъкоплатците.

В предложението на Министерския съвет остава размерът на гарантираните влогове – до 100 хил. евро, като е предвидена и по-висока защита за определени категории влогове, свързани с важни социални събития от живота на хората – продажба на имот, развод, пенсиониране и други.

Предложението на правителството е и България да не се възползва от преходния период, предвиден в европейската директива за намаляване на срока за изплащане на гарантираните влогове. Според европейското законодателство до 1 януари 2024 година изплащането на гарантираните влогове трябва да започне от седмия работен ден, от който депозитите са станали неналични.

За България това изискване ще е валидно с влизането в сила на закона.

В пленарната зала беше разгледан и алтернативен проект за промени в закона, изготвен от БСП – Лява България, като сред вносителите е и председателят на лявата партия Михаил Миков. Законопроектът обаче получи подкрепата на само 29-ма депутати. 53-ма гласуваха „против“, а 25-ма се въздържаха.

Мартин Димитров коментира, че Реформаторският блок не подкрепя предложението на БСП, защото в текстовете е включено предложението БНБ да финансира Фонда за гарантиране на влоговете чрез средствата в Управление „Банково“. Тази възможност не беше подкрепена от БНБ, отрицателно становище идеята получи и от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), припомни Димитров.

Депутатът заяви подкрепата си за законопроекта на Министерския съвет. В него има неясни текстове, призна Димитров, но посочи, че има и „интересен подход“ да бъде диференцирана вноската, която правят банките във Фонда за гарантиране на влоговете и размерът й да бъде спрямо начина, по който се управлява самата институция.
Това ще бъде ясен сигнал и за вложителите за състоянието на банката и практиките при нейното управление. 

Против предложението на Министерския съвет обаче се изказа депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. Според него текстовете отнемат функциите на парламента да разрешава отпускането на заеми на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

„Никой не може да отнема функциите на парламента да решава какви заеми ще се отпускат“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 9 години
хахаха. Това много ме изкефи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
ceneto
преди 9 години
те затва сега ще земат да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
Ами ако се случи така, че товно тогава нямаме парламент, кой ще разреши този заем и как ще бъде изтеглен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
За КТБ също нямаше достатъчно пари, но държавата взе заем и финансира фонда. Докато външният дълг на България не е 80-100% от БВП не би трябвало да е проблем да вземе заем от пазара по всяко време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
BatSvetlio
преди 9 години
А с какво ще ги изплащате тези влогове?!?! Пари във Фонда за гарантиране на влоговете в банките НЯМА!!!Коментар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още