fallback

Регистър на банковите сметки предлага Горанов

Правителството не се е отказало да кандидатства в Европейския банков съюз, заяви финансовият министър

15:12 | 20.02.15 г. 39

Финансовият министър Владислав Горанов ще предложи законодателни промени за създаването на централизиран регистър в БНБ на банковите сметки на всеки български гражданин. Регистърът ще показва кой в кои банки има сметки, както и техния брой без размера на сумите по тях, каза Горанов в рамките на парламентарния контрол.

Той поясни, че банковите сметки веднага ще стават известни на всички органи. И допълни, че регистърът ще бъде по аналогия на националния кредитен регистър.

Досега НАП не е получила информация за банкови сметки на българи в швейцарски банки, каза още Горанов в отговор на питане на независимия депутат Велизар Енчев. 

Правителството и Министерството на финансите не са се отказали от кандидатстване в Единния надзорен механизъм. Това е приоритет на управлението и е записано в правителствената програма, каза финансовият министър в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов за възможната дата за присъединяването на страната ни към Европейския банков съюз.

Горанов подчерта, че вече е установено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) и има редица процедури, през които следва да се премине. За определяне на срока за влизане в механизма следва да се вземе под внимание независима оценка на финансовото състояние на банките у нас, която ще бъде направена от независими оценители, посочи Горанов. Той заяви и че присъединяването е многостранен процес с установени от ЕС правила. Има и процедури, които са ясно разписани от ЕЦБ.

Сътрудничеството започва след гаранции, че БНБ ще спазва всички искания и че ще дава информация за кредитните институции с оглед на оценката им. За това пък е необходимо и приемането на съответното национално законодателство, заяви финансовият министър. Предстои и МФ да отчете ползите от присъединяването след всички тези процедури.

Правителството има воля за присъединяване към Европейския банков съюз и вярваме, че това ще повиши доверието на гражданите във финансовата система и ще доведе до по-голямата й стабилност, категоричен бе Горанов.

Той посочи още, че е готов да предостави логото "Република България" на всеки, който се бори с контрабандата.

„Държавата е срещу контрабандата. Който иска да помогне с рекламен бюджет, ще го брандираме“, заяви министърът в отговор на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Христиан Митев за националната кампания срещу контрабандата, организирана от "Булгартабак Холдинг" в партньорство с Министерството на финансите и Агенция "Митници".

Имаме 400 данъчни склада и ако всеки от тях реши да прави със свои средства рекламна кампания срещу контрабандата, ще получи логото на страната, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
fallback