IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не е подавала искане за включване към европейския банков надзор

През лятото имаше широк консенсус да станем част от механизма, но действия още не са предприети, стана ясно от дебат в икономическата комисия към ЕП

13:12 | 04.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България не е подавала искане за включване към европейския банков надзор

България не е подала уведомление, че желае да стане част от единния банков надзор в ЕС. Това отговори председателят на Надзорния съвет на единния надзорен механизъм Даниел Нуи по време на изслушване в икономическата комисия към Европейския парламент, пишат от партия ГЕРБ.

В отговор на въпрос на българския евродепутат Ева Паунова Нуи коментира, че Европейската централна банка (ЕЦБ) внимателно следи случващото се в банковата сфера на страната. Тя посочи и какви са етапите за присъединяване към надзорния механизъм.

„Първата стъпка е изпращането на официално уведомление поне 5 месеца преди желаната дата за присъединяване“, обясни Нуи и допълни, че ако е имало проведени срещи по този въпрос, те са били неформални.

Нуи беше категорична, че страната ни не е изпратила подобно искане, но от ЕЦБ са готови да ни сътрудничат при необходимост.

Пред икономическата комисия в ЕП Паунова припомни, че още през юли в България е бил постигнат широк консенсус между политически лидери и експерти за стартирането на процедурата по присъединяването ни към единния надзорен механизъм. Това стана по време на консултации при президента Росен Плевнелиев, чиято основна тема беше ситуацията около поставената под особен надзор КТБ.

На 15 юли пък от БНБ съобщиха за контакт с Изпълнителния съвет на ЕЦБ, а след това няма информация за следващите действия, обясни още евродепутатът.

Изграждането на единен банков надзор цели да засили стабилността на финансовата система в ЕС. Към момента обаче той все още е на хартия, а очакванията са да заработи през този месец. Страните от еврозоната автоматично трябва да се включат към новия регулатор, но останалите държави от общността също имат опцията да участват в него. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 9 години
И как ще има искане когато всички застанаха против Дянков когато тои искаше да бъде направено такова искане - Искров Мавродиев Станишев кои ли не Боико Борисов удобно застана в неутрална позиция и това искане беше стопирано Защото ако бяхме станали част от европеиския банков надзор истината за К Т Б щеше да лъсне още тогава и можеше да се предотврати О Боже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направишНиколай Хайтов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още