IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ поема властта над европейските банки

Новата й роля е натоварена с отговорността да възстанови доверието в разклатената банкова система

09:51 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-size: 11.8181819915771px;">Французойката Даниел Нуи застава начело на&nbsp;</span><span style="font-size: 11.8181819915771px;">единния надзорен механизъм. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Французойката Даниел Нуи застава начело на единния надзорен механизъм. Снимка: Ройтерс

Централните банкери на Европа напускат старите си офиси. От уикенда започна преместването, след като след четири години строеж кулата на Европейската централна банка във Франкфурт вече е готова. Но в Eurotower ще се преместят и над 1000 служителя на новия европейски банков надзор, който започва работата си във вторник, пише Die Welt.

Това е най-големият проект за реформи oт въвеждането на еврото през 1999 г. насам. И е най-важната реакция на най-голямата криза на валутата. Само две години са минали, откакто европейските финансови министри за първи път представиха плановете си за създаване на банков съюз. Новият орган трябва да засили доверието към европейските банки. 

Един общ надзор над най-големите банки в еврозоната трябва да създаде доверие в стабилността на финансовите институти, което бе изгубено по време на финансовата криза. Политиката вижда само една институция, на която може да повери задачата – на Европейската централна банка.

Логиката е проста - ако институциите са обект на едни и същи строги правила, те няма да могат вече да крият рисковете. Внимателните надзорници ще предотвратяват бъдещи кризи, като наблюдават точно политиките за кредитиране и бизнес на най-големите 120 банки в еврозоната. Поне такъв е планът.

Дали ще успее, не е ясно. Структурата на банковия надзор бе изградена при екстремен натиск на времето, след като след окончателното решение за него остана само около една година за подготовката му. Предвид това e забележително постижение, че органът под ръководството на французойката Даниел Нуи изобщо започна дейността си навреме. Тя има претенцията да съчетае най-добрите практики от всяка страна.

Сега най-важните трансгранични банки с балансова сума от над 30 млрд. евро ще бъдат контролирани по тези еднакви стандартизирани критерии. Досега това правиха националните надзорни органи, които обаче често бяха обвинявани, че са меки, за да се справят със своите банки. Това се дължи също така и на факта, че банките често са най-големият паричен донор на държавите.

Персоналът на новия надзорен орган на ЕЦБ се подготвя да наблюдава емисиите на ценни книжа от банките, с които те трябва да увеличат капитала си, както и да обработва резултатите от продължилата една година проверка. Стрес тестовете установиха, че натрупаните проблемни кредити в региона се равняват на близо 900 млрд. евро.

Единният надзорен механизъм веднага ще започне да работи за съгласуване на надзора върху банковата система в 18-те страни членки на валутния съюз и ще подтиква банките да вземат повече предпазни мерки срещу кризи, пише Bloomberg.

ЕЦБ ще има статут на нов влиятелен играч сред световните регулатори, но същевременно новата й роля е натоварена с отговорността да възстанови доверието в разклатената банкова система, уязвима от нови икономически сътресения, отбелязва още агенцията.

„Предизвикателството е огромно още от първия ден. Натрупани са много проблемни кредити, да се постигне рентабилност в тази среда ще бъде трудно, а самата банкова система трябва да бъде преструктурирана. Въпросът е как новият регулатор може да се справи с това", коментира Гунтрам Волф, директор на влиятелния брюкселски аналитичен център Bruegel.

Вижте още интересни новини и видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още