IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подаде искане за влизане в единния банков надзорен механизъм

Държавата ще гарантира само депозитите до 100 хиляди евро в КТБ, стана ясно след консултациите при президента Плевнелиев

18:55 | 14.07.14 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Държавата ще гарантира само депозитите до 100 хиляди евро в КТБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Държавата ще гарантира само депозитите до 100 хиляди евро в КТБ. Снимка: Ройтерс

България ще стартира процедура за незабавно влизане в единния банков надзорен механизъм – първа стъпка към членство в европейския банков съюз. Това стана ясно след продължилите повече от четири часа консултации при президента Росен Плевнелиев. "Има пълно съгласие по тази тема. Гражданите могат да бъдат спокойни. България ще продължи бързо да се интегрира и в най-съвременните европейски механизми", заяви Плевнелиев на специален брифинг след срещата.

Страните от еврозоната са задължени да въведат банковия надзор, но към него могат да се присъединят и другите държави членки. Очаква се той да започне да действа през 2016 г. 

„Обединихме се, че общественото доверие е ключово условие за финансовата стабилност на страната. За тази цел има необходимост от приемане на пакет мерки от парламента“, заяви още държавният глава. 

"Трябва да се направи ясното разделение, че честният данъкоплатец ще бъде защитен, а престъпното поведение да бъде наказано с цялата строгост на закона", обяви Плевнелиев след края на съвета. Той добави, че банковите депозити до 100 000 евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася до всички клиенти на КТБ и правителството разполага с ресурс за това.

"Въпросът беше дали в добавка към съществуващото законодателство да има и специален закон по казуса с КТБ. Тук политическите сили и институциите в лицето на БНБ, правителството основно, Министерство на финансите, както и някои други институции, очевидно в следващите дни ще продължат да търсят сходство в позициите си", поясни Плевнелиев.

"За мен това не е никакъв проблем, поради факта, че в България има съществуващо законодателство, модерно, ясно е разписано какво се прави, когато една банка изпадне в несъстоятелност", добави държавният глава. По думите му, ако не се постигне консенсус за приемане на нов специален закон, ще важи "едно добре разписано и според мен абсолютно адекватно и разумно законодателство", което ще трябва да се спазва.

Отделно цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

„Цялата мощ на държавата ще бъде насочена към това, извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Ще бъдат използвани механизмите на международната правна помощ за разкриване и на офшорни компании – от първата до последната“, заяви президентът.

Политическите сили са се договорили за международен одит на банката, да се разкрият закупените активи и да се предприемат действия за възстановяване на задълженията.

Освен това БНБ ще поиска проверка от страна на Европейския банков орган за оценка на ефективността на надзора над българските банки.

Консенсус е бил постигнат по отношение на актуализирането на бюджета. Това включва вдигане на дефицита до 3% и вдигане на държавния дълг в разумни граници, за да се осигури плавен преход към служебното правителство, което ще има право да сключва договори за заеми, обяви още президентът.

В подкрепа на общините ще се предвидят средства, за да се гарантира усвояването на еврофондовете предвид замразените пари по европрограми.

"По-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 млрд. до края на следващата година", подчерта президентът.

Също така правителството декларира и постигнахме съгласие, че то е готово да актуализира бюджета на Националната здравноосигурителна каса, така че да се осигури нормалното функциониране на системата в периода, в който няма да има работещ парламент. Очаква се законодателна инициатива в следващите дни, инициирана от кабинета „Орешарски“.

Оттук нататък водещи са Българската народна банка и правителството по темата с Корпоративна търговска банка. За всичко останало чухте ясни и категорични послания, които визират по-дългосрочното бъдеще на България – по-силен надзор, интеграция в европейските банкови механизми и нова стъпка де факто и към усвояването на еврофондовете по един, вярвам, по-справедлив за общините начин", обобщи Плевнелиев.

Всичко по казуса КТБ четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 2
Graf
преди 9 години
Тази за Шенгенското пространство е още по-сложна. Няма как да убедим партньорите си да махнат контрола, когато из разни "секретни" доклади пише, че министър-председателят ни се е занимавал с амфетамини и е имал нелегална фабрика за обработка на тютюни до готов за продажба продукт.Няма как да кажем на митнически и други власти, че можем да се справим, когато сме залели Европа с цигари. Когато във всяка голяма група караща кока има поне едно българче, а напоследък взеха с кораби да ги залавят...Не става тази така. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Тя и тази за Шенгенското пространство е решена ама... друг път :)А на хората, които са против приемането на еврото искам да кажа че ние не сме Полша - огромна страна с растяща икономика, нито Чехия - малка страна с развита индустрия. Ние сме България, ние сме във валутен борд вързан към еврото, което прави така, че носим всички негативи от еврото, без да ползваме позитивните неща от него. Колкото по-скоро влезем в ЕЗ толкова по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 1
Graf
преди 9 години
А дали правите разлика между европейския банков механизъм и еврозоната? Ако бяхте погледнали балансите на БНБ щяхте да забележите, че БНБ разполага не с 10 милиарда евро, а с 15 милиарда евро. Толкова са активите на управление Емисионно към вчера. Накрая да ви успокоя. Може да сте против влизането на еврозоната, но тази вече е решена с договора за присъединяване(членство) на България в ЕС. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
:) Добре я изпя.С риск сега да ме напсуват, от всички заели "компетентни" позиции по въпроса, един каза (макар и не пряко) какви бяха причините за случилото се, същия каза какъв е правилния изход от ситуацията и изглежда натам се върви и това е....Да, досещате се правилно, виновния за всичко, вкл. и за градушката онзи ден, Иван Костов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Мда ще ни струва да . Всяка сигурност струва. А представи си ако тия отново се върнат на власт и ни опоскат отново? Само за година виж как ни разфасоваха. Поставиха държавата в нокдаун. Така по евтино ли ще ни излезе? Така става когато сами не можем да се администрираме като държава. Допускаме утайката да решава съдбата ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 29
studioaa
преди 9 години
Аз съм категорично против влизането на България в еврозоната, просто защото нашата страна не е в състояние да изплащи изискваната за членството от ЕЦБ и останалите контролни органи парична гаранция. Тук страхувам, се че страната ни ще трябва да внесе в ЕЦБ сума от порадъка на 10 милиарда евро, с каквато нито БНБ, нито бюджета разполагат и пак ще се търсят нови колосални заеми с лихви, които всички ние ще плащаме. Докога ще ги търпим??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 2
MyPr0gres
преди 9 години
Първо трябва известно време да работите сред хора или във фирми или кадето и да е, с доста по-високо ниво от тая *** наречена парламент. За да се научите на обноски, държание, поведение и т.н........ Сериозно нз. един средно интелигентен (какъвто трябва да е един политик или човек заемащ отговорен и изискващ пост в държавна институция), как е възможно да говори такива глупости.. Говоря за всички политици... Междудругото само Местан има правилен изказ /няма нищо общо със статията но исках да си излея душата :) /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
desislavg
преди 9 години
Василев май ще си спаси банката,макар омерзен ще излезе сух от водата.А целият медиен цирк ще се потули-в угода на някойПолитическите сили са се договорили за международен одит на банката, да се разкрият закупените активи и да се предприемат действия за възстановяване на задълженията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 8
MyPr0gres
преди 9 години
И да влезнем в на *** п*тката па същата работа. Докато не излезнем и не извадим тоягите няма да стане май. Поне почнахте малко да слушате хората щото усетихте че ш ядете дървото. Пускате някви *** изказвания, после виждате че хората не са толкова прости и променяте докато не са нагоди ааааа!!!!! Ама нз. до кога?!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още