fallback

България обмисля емисия еврооблигации със срок 7, 12 и 20 години

Детайли около продажбата на държавни ценни книжа на международните пазари ще има в четвъртък, твърди Ройтерс

17:49 | 17.03.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България обмисля емитирането на държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, с матуритет от 7, 12 и 20 години. Поне такива са индикациите за интереса на международните инвеститори, пише Ройтерс, цитирайки анонимен източник.

В началото на седмицата страната стартира т.нар. roadshow, или с други думи – предварителни срещи с потенциални инвеститори преди планираната емисия на еврооблигации. Част от постъпленията ще се използват за рефинансиране на мостовия кредит за 1,5 млрд. евро, отпуснат от четири банки в края на 2014 г., а друга част – за финансиране на бюджетния дефицит.

Агенцията пояснява, че детайли около емисията ще има в четвъртък. Банките, които са ангажирани с дилърството и пласирането на книжата, са Citigroup, HSBC, Societe Generale и UniCredit.

През 2015 г. държавата най-вероятно ще излезе два пъти на международните финансови пазари - веднъж до средата на годината и отново през есента. В началото на годината финансовият министър Владислав Горанов заяви, че очаква добра доходност по външните емисии, планирани за тази година.

Пазарните условия са благоприятни, още повече, че миналата седмица Европейската централна банка стартира дългоочакваната програма за количествени улеснения. Макар че банката не изкупува български ДЦК, програмата може да повлияе косвено върху доходността по тях в посока нейното намаление.

Припомняме, че в края на декември 2014 г. агенция Standard & Poor's отне инвестиционния рейтинг на страната, докато другите две водещи компании - Fitch и Moody's все още поставят българските книжа в инвестиционния клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
fallback