IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство предлага промени в закона за офшорките

Текстовете сега обхващат изключително голям брой лица, пише в мотивите за промени

09:36 | 25.08.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансовото министерство предлага промени в закона за офшорките

Правителството предлага редица облекчения за офшорните компании у нас, става ясно от проект за промяна в законодателството, публикуван в Портала за обществено обсъждане.

Още първата промяна - в името на закона, предвижда, че текстовете ще се отнасят не до „свързаните” дружества, а до „контролираните” от компании, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Ограниченията в закона вече ще се отнасят към дружествата, които имат „квалифицирано дялово участие”, а не „независимо от броя на акциите”, както е досега.

Законът за офшорките, както придоби публичност този нормативен акт, беше предложен от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев и беше приет от предишния парламент. С текстовете бяха въведени редица ограничения пред компаниите, регистрирани в зони с облекчени данъчни режими.

Промените сега са изготвени от Министерството на финансите. В мотивите за промяната е записано, че текстовете обхващат изключително голям брой лица, дори в случаите, когато дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален режим, да няма никакво отношение към дейността на българско дружество.

Проектът за промените въвежда и определението „действителен собственик” и се въвеждат прагове (10%), под които забраните в закона няма да се прилагат. С други думи, офшорните компании ще могат да държат до 10% от капитала на компании и за тях няма да важат ограниченията, предвидени в законодателството.

С тази промяна ще бъде избегнато положението, при което заради акционер, регистриран в офшорна зона, дори и с една акция в дадена компания, да бъдат ограничени възможностите й за участие в обществени поръчки или да бъдат прилагани другите рестрикции, предвидени в закона. 

Предлага се изключение да има за фирми, регистрирани в Лихтенщайн и Гибралтар. Това се прави, тъй като Лихтенщайн е страна по Споразумението за европейското икономическо пространство, а Гибралтар членува в ЕС от 1973 г. като част от членството на Обединеното кралство.

По силата на промените действителен собственик ще бъде физическо лице, което пряко или непряко притежава или в полза на което се управляват повече от 25 на сто от дяловете или акциите на юридическо лице. Когато не може да бъде идентифицирано лице, което управлява или в чиято полза се управляват 25% от имущество, за действителен собственик ще се счита физическото лице, което изпълнява длъжността на ръководен служител.

Министерството на финансите предвижда още и промени в регистъра на собствениците на офшорни дружества – в него няма да се вписват идентификационни данни за действителните собственици на публични дружества. Тази информация е налична по силата на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, става ясно от мотивите.

Ако промените бъдат приети, те ще влязат в сила от началото на 2016 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Натрий
преди 8 години
Относно твой пост номер 5 прочети мое изречение номер 4, включително след запетайката.Относно твой пост номер 6 прочети мое изречение номер 3.Все пак ще поясня. Офшорните зони са създадени, за да могат големите корпорации законно да си намаляват данъците. Това, че го прави дори Епъл значи само, че данъците са прекалено високи. Получава се ефекта "по-големи данъци, по-ниска събираемост". Тезата ми е, че ако данъците станат нормални, офшорните зони ще станат излишни.Да, заради разстоянията и правните системи има ефект на укриване на реалния собственик. Но този ефект може да се постигне и с коя да е българска фирма. Стига да има желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
А иначе, както някой написа, офшорните фирми въртят огромни пари и не само българските тарикати а и много от световните инвестиционни фондове и какво ли не са регистрирани в офшорни зони. Има и такива, които въпреки че са в офшорни зони си имат съвсем чист и легален бизнес и наще умници са забеуезауи, че с тоя закон се оказва, че има поръчки по които никой не кандидатства, защото всички, които биха могли да участват, или имат НЯКАКВО офшорно участие, или ще се наложи да ползват подизпълнител, който има офшорно участие. Аз от кога казвам, че не може да стане ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Калий, не разбрахте ли че не е тук въпроса за данъците, а за собствеността. Данъците у нас са доволно ниски и нема файда от офшорка заради данъците. Номера е, че офшорната фирма на книга е собственост на Джон Смит от Каймановите острови, а на практика - на #КОЙ. Така #КОЙ може да сключи договор с държавата за десетки милиони, без да е в конфликт на интереси. Така #КОЙ може да е собственик на всички роби- журналисти и да казва - аз нямам нищо общо. Така фирмата на #КОЙ може да трупа дългове, после да фалира и #КОЙ да си излезе сухЕ за това е битката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 8 години
Законът за офшорките, както придоби публичност този нормативен акт, беше предложен от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Натрий
преди 8 години
В икономика, 90% държана от офшорки какво да очакваш.Когато приеха закона беше пълна изненада, че нещо се прави по въпроса.Сега излиза, че мръсните пари са необходими на икономиката и режимът се облекчава.Проблемът с офшорките нямаше да съществува, ако в напредналите икономики данъците бяха поносими, тогава просто нямаше да има нужда от тези юрисдикции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
Финансовото министерство предлага облекчения за офшорките вие нормални ли сте бе??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
Финансовото министерство предлага облекчения за офшорките вие нормални ли сте бе??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още