IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините няма да събират 2% данък върху доходите допълнително, обяви Цветанов

БСП настоя за оттегляне на законопроекта, Реформаторите също са против обсъждането му

14:52 | 16.09.15 г. 1
Общините няма да събират 2% данък върху доходите допълнително, обяви Цветанов

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов общините да имат право да налагат допълнително до 2% данък над този за общ доход няма да види бял свят. Всъщност предложението дори няма да влезе за обсъждане от правителството, става ясно от изказване на председателя парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Имаме леки различия с Министерството на финансите и министър Горанов проявява пълна конструктивност. След разговори с кметовете ни установихме, че това предложение няма да може да влезе в сила в настоящото законодателство", обясни Цветанов. 

Предложението е част от пакет от изменения в общо 6 данъчни закона, публикувани на сайта на Министерството на финансите за обсъждане.

Те са били и тема на среща снощи между четирите партии, подкрепящи правителството, в която е участвал и самият Горанов. А днес БСП скочи на идеята за новия данък и обяви, че с него властта ще прибере "дъждец от трохички".

Идеята на финансовия министър за общините, както вече е видно ще отпадне, каза Цветанов.

В момента данъкът върху доходите у нас е 10%. Ако предложението на Министерството на финансите за общински налог бъде прието, на някои места той ще достигне 12%.

От БСП настояха финансовият министър да оттегли законопроекта, който предвижда увеличаване на данък общ доход с до 2%. Социалистите са категорични, че финансовият министър Владислав Горанов трябва да се откаже от идеята си, а пък съпредседателят на РБ Радан Кънев, макар и част от мнозинството, призна, че се надява предложението въобще да не стигне до парламента.

Корнелия Нинова от БСП напомни, че правителството обеща да не вдига данъците, а сега прави точно обратното. "Първи извод – правителството излъга народа си", каза тя. И продължи с критиките като изброи, че в програмата на кабинета е посочено, че ще останат повече пари в хората, а с предложението на Горанов им се взимат, а се твърди, че има 2 милиарда допълнителни приходи в бюджета и достатъчно пари.

Четвъртата лъжа, която посочи Нинова е обещанието, че собствениците от санираните блокове няма да плащат данък, а в предложението сега е записано, че ще от 2016 г. ще внасят налог за сградата.

Според социалистите това предложение ще доведе до допълнителни регионални различия, защото големите и богати общини няма да вдигат данъка, а малките ще го направят и ще настане хаос в администрирането, защото и фирми и хора ще си местя регистрацията там, където налогът не е повишен. "Това е политически лост за въздействие, защото правителство ще дава субсидии на техните кметове и те няма да качват данъка за разлика от опозиционните, които нямат да имат достатъчно пари", обвини ги Нинова.

Румен Гечев пък упрекна финансовото министерство, че не е правило разчети на ползите и никакви сметки за макроикономическите ефекти от новия данък. "Правителство храни празни надежди. Колко ще са общинските съвети, които ще се решат да качат данъците преди следващите избори. Става дума за дъждец от трохички", нападна той.

Реформаторът Радан Кънев, макар и не толкова краен, също има забележки към проекта на министър Горанов за новия данък за общините. Той призна, че реформаторите не се отнасят със симпатии към тази идея и се надява това предложение въобще да не влезе в пленарната зала.

От думите на Цветанов става ясно, че друго предложение на МФ ще остане - всички регистрирани по ДДС компании, които купуват стоки за служебно ползване на стойност 700 лева и си възстановяват данъка за тях, да информират изрично НАП, ако тези стоки могат да се ползват и за лични нужди, ще остане, макар и с леки редакции.

Владислав Горанов иска фирмите да предложат разумна методика, по която да се прецени доколко този разход е служебен и доколко – личен. Под ударите на тези текстове, заради ниския праг от 700 лв., попада покупката на телефони, лаптопи, принтери.

Според Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява бюджетната комисия в НС, може би е добре прагът да се повиши до няколко хиляди лева. "Фирмите, които купуват автомобили над 5 места ползват данъчен кредити за тях, а след това и за бензин и поддръжка. Част от времето тези коли са за лично ползване на шефове и служители. Нормално е в тези случаи държавата да каже: "Част от ДДС не е във връзка с облагаемата ви дейност", коментира тя.

Стоянова смята, че идеята на Горанов е стъпка в правилна посока, но е добре да се вдигне сериозно прагът, за да има същественост и ефект за бюджета. "Да се съсредоточим върху по-едрите неща, които са за служебно ползване като леки автомобили с данъчен кредит за служебно ползване, които са основно джиповете, за тях трябва да се помисли", коментира тя.

Според нея трябва и да се облекчи процедурата за начина, по които ще се изчислява тази разлика за ДДС.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 1
s3
преди 8 години
Абе ние може да нямаме диференцирано по-ниско ДДС за храни и лекарства както е по белия свят, но пък имаме мулево ДДС за джиповете на богатите, те масово се купуват на името на компании и ДДС-то се връща.Ето това ако не е капитализъм, здраве му кажи. И според управляващите това е нормално, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още