IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините да налагат до 2% данък върху доходите, предлага МФ

Налогът ще отива в общинските бюджети

16:56 | 14.09.15 г. 6
Общините да налагат до 2% данък върху доходите, предлага МФ

До 2% допълнителен данък върху доходите да могат да налагат общините от 2016 година. Това се предлага с Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

Изменението дава право общинските съвети да въведат нов данък върху доходите на гражданите от съответната община в диапазона между 0 и 2 процента за гражданите по постоянен адрес на територията на общините. Новият налог ще се събира от Националната агенция за приходите и ще се препраща към общините.

От години местната власт настоява част от данъка върху доходите да остава в общините. Досега обсъжданите идеи обаче бяха част от 10-процентния данък да се насочва към тях, а не всяка от общините да облага допълнително гражданите.

Според проекта 10-процентната ставка върху доходите се запазва, като събраните от нея средства ще бъдат насочвани към държавната хазна.

Конкретният размер на ставката за данъка, който се внася в общинските бюджети, ще се определя от общинските съвети с решение най-късно до 31 октомври на предходната година в границите, фиксирани от закона, в зависимост от постоянния адрес на физическото лице на територията на страната, а за лицата, които нямат постоянен адрес – от общинския съвет на Столична община, посочва се в проекта.

Ако съответният общински съвет не е определил размера на ставката в този срок, се прилага нулева ставка.

Председателите на общинските съвети ще са длъжни да уведомяват министъра на финансите или упълномощени от него длъжностни лица за приетите от тях решения в седемдневен срок от приемането на решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Мутрофонът засега не е намалил нито един данък, нито един акциз, нито една осигуровка. Европейско развитие,ааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 8 години
Австралия е на 4-място по свобода в икономиката, а има най-голямата минимална заплата в светът по номинал и процент от БВП на зает. 30% име данъка за фирми, не плосък, сигурно. Аз съм за 30% плосък данък, и всеки данък да е по предназначение, ДДС да е за издръжка на армията, полицията, пенсионерите, и чистотата, бедствията, хосписи и бърза помощ, половината от акцизите за горива, алкохол, цигари и храни, да отива за безплатни болници, частните да са на вноски и застраховки от работодателят, в Сингапур 40% от болниците са безплатни, а останалите на издръжка от работодателите. Другата половина от акцизът на горивата да е за безплатни ВЕИ и безплатни железници - екологични. Другата половина от акцизът за цигари, алкохол и храни, да отива за култура, спорт, и просвета, кино, филми за спорт и здраве. Данък доход да е за общината, улицата, кварталът където си, за образование, спорт, улици, осветление и пътища. Данък фирми да е за микро кредити, магистрали, и субсидии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
baudolino
преди 8 години
Нали данъците уж нямаше да се покачват пък кво излезе накрая, ставката може да достигни 12% за работещите. Абе както се вика да го д*хат бедните и онеправданите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Isumu
преди 8 години
Истината е, че това е поредната лобистка поправка в закон!Кои печелят:1. Столична община - най-вече понеже изсмукаха жизнеспособното население от страната и не почти не остана кой да плаща данъци по региони, включително и с поправката за превод на данъка за хора без постоянен адрес;2. Централният бюджет (тоест пак София), с това че парите от 10% данък не си ги губят, 2% допълнителен данък винаги може да се задържи и ползва като краткосрочен кредит, преди да се преведе на общините (както се случва с допълнителното задължително пенсионно осигуряване);Кои губят:1. Всички които работят - трябва да плащат повече, тоест по-малък процент на нетната заплата;2. Всички общини освен София, тъй като дори и някой общински съвет реши да сложи някакъв процент, то той минимално ще се отрази на приходите им, но пък така МФ отбива натиска за децентрализация на данъчните постъпления.Извод:Много хитър ход, с който ще бъдат свалени два заека с един изстрел - хем пари за София, хем МФ не губи нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Масова практика в София, а и в другите големи градове е, работникът да е с постоянно местожителство някъде другаде. Например във Видин. Значи Видин ще прибира 2% отгоре данък.. ей така - без да си мръдне пръста и да създаде едно работно място даже. Защо? Каква е тази мешавица?Ако общината налага данък, нека и тези които облага да имат полза от него, а не само общината да има полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още