IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България иска МВФ да я включи в по-прецизен стандарт за икономически данни

Той има завишени изисквания към страните членки по отношение на обхвата на икономическите и финансови данни и на тяхната периодичност

18:37 | 30.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България иска МВФ да я включи в по-прецизен стандарт за икономически данни

Управителят на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев е изпратил в качеството си на управител за България в Международния валутен фонд (МВФ) писмо до директора на Статистическия департамент на МВФ, в което заявява интереса на страната и на институциите, отговарящи за съставянето на макроикономически статистики (Министерството на финансите, Националния статистически институт и БНБ), за присъединяване към "Специалния стандарт за разпространение на данни Плюс" на МВФ.

БНБ ще бъде координатор на работата по проекта за присъединяване към този статистически стандарт, става ясно от съобщение на банката. Присъединяването на една държава към стандарта става, след като МВФ прецени, че тя отговаря на необходимите изисквания. 

От БНБ уточняват още, че този стандарт е създаден през 2012 г. с цел да засили и допълни съществуващите стандарти за статистически данни. Той има завишени изисквания към страните членки по отношение на обхвата на икономическите и финансови данни, на тяхната периодичност, срочност, достъпност и надеждност.

Този стандарт допълва Специалния стандарт за разпространение на данни, към който България се присъедини през 2003 г.

Присъединяването на дадена страна към стандарта показва на местните и чуждестранни инвеститори, на рейтинговите агенции и международните финансови институции, че качеството и надеждността на статистиките, които се използват за вземането на важни макроикономически и бизнес решения, отговарят на най-високите международни статистически изисквания.

Междувременно стана ясно, че проектът на доклад за извършения одит от Сметната палата на изпълнението „Ефективност и ефикасност на банковия надзор, осъществяван от Българската народна банка за периода от 01.01.2012 г. до 31.12.2014 г.“ е бил предоставен на управителя на БНБ Димитър Радев, както и на бившия управител на БНБ Иван Искров. Окончателният вариант на документа, който бе възложен с решение на 43-тото Народно събрание от 29 април 2015 г., се очаква да бъде готов и да бъде внесен в Парламента в края на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още