IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ допълни списъка с лицата, които могат да бъдат синдици на банка, до 32-ма

Така на практика документът вече е публичен

20:11 | 01.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ допълни списъка с лицата, които могат да бъдат синдици на банка, до 32-ма

Българска народна банка (БНБ) допълни списъка с лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици на банка, с още 6. Така общият им брой вече е 32.

Това са Теодора Георгиева Якимова-Дренска, която е председател на Фонда за компенсиране на инвеститорите, Ангел Николов Донов, Кристи Христова Маринова, Стефан Стоянов Георгиев, Светлина Лечева Кортенска и Мария Георгиева Шукерова.

По този начин централната банка може да избира от 32-ма потенциални експерти по несъстоятелност. Сред тях са сегашните синдици на Корпоративна търговска банка Лазар Илиев и Росен Ангелчев, бившите квестори на банката Станислав Лютов и Елена Костадинчев и единия от квесторите на ТБ „Виктория“ Христина Стамова.

Всички от тях са или юристи, или икономисти – едно от изискванията, на които трябва да отговарят синдиците според Закона за банковата несъстоятелност. Съгласно законодателството, списъкът води БНБ, Фондът за гарантиране на влоговете избира лица от него, ако се наложи, а съдът по несъстоятелността го одобрява и назначава преди да започне процедура по несъстоятелност на кредитна институция.

Така на практика списъкът с лицата вече е публичен, тъй като едва ли не се пазеше в тайна. През пролетта на 2015 г., когато бяха назначени синдиците на КТБ, от БНБ обясниха, че списъкът не е публичен, тъй като съдържа данни с адреси, телефонни номера и друга информация, представляваща лични данни по смисъла на Закона за защита личните данни.

В съобщението си до медиите от централната банка поясняват, че заповедта, издадена от подуправителя на управление „Банков надзор“, чрез която се допълва списъкът, и самият документ са изпратени на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още