IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Операторът на бъдещата енергийна борса търси обслужваща банка

Като начало борсата у нас ще тръгне без клирингова къща, а финансовият сетълмент ще се осъществява от оператора

14:22 | 02.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Операторът на бъдещата енергийна борса търси обслужваща банка

Операторът на бъдещата енергийна борса у нас – държавното дружество „Българска независима енергийна борса“, е обявило конкурс за избор на търговска банка, която да обслужва финансовите взаимоотношения, които ще възникнат в резултат на реализираните сделки на пазара.

Това става ясно от покана за участие в търга, публикувана в Бюлетина на Investor.bg.

Преди дни от БНЕБ посочиха, че на този етап борсата ще заработи без клирингова къща, а самата компания ще отговаря за финансовия сетълмент на сделките.

Изискванията към банката, която ще обслужва БНЕБ в този аспект, са да открие разплащателна и депозитна сметка на оператора, както и да извършва ежедневните разплащания, наредени от клиента. По нареждане на БНЕБ банката трябва и да усвоява издадените банкови гаранции.

По отношение на обмена на информация между банката и оператора, финансовата институция трябва да го уведомява за постъпване на банкови гаранции в БНЕБ, както и да предоставя актуална информация за движението и наличностите по сметките на дружеството.

Според прогнозите на БНЕБ за първите две години на работата на електронната борса средноседмичният оборот на разплащателната й сметка ще бъде около 19 млн. лева, а броят трансакции – 540. Средномесечната стойност на депозитната сметка пък ще бъде около 180 хил. лева.

Изискванията към кандидатите за участие в търга за избор на търговска банка можете да прочетете в Бюлетина на Investor.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
Като се имат в предвид връзките на Хампарцалян с властта е ясно коя ще е избраната банка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още