IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорният съвет на НЗОК отхвърли предлагания от МФ бюджет за 2016 г.

Бюджетът на фонда за догодина трябва да бъде увеличен със 130 млн. лева с трансфер от държавния бюджет до 3,335 млрд. лв., смятат от надзора

17:47 | 27.10.15 г.
Надзорният съвет на НЗОК отхвърли предлагания от МФ бюджет за 2016 г.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отхвърли предлагания от финансовото министерство бюджет на фонда за догодина на днешното си заседание, съобщава БНР.

Според първоначално предложения вариант бюджетът на НЗОК трябваше да е в размер на 3,204 млрд. лв. Този вариант обаче бе отхвърлен от надзорниците с мотив, че така няма да бъде покрит финансовият дефицит от тази година. 

Според Надзорния съвет бюджетът на Здравната каса за следващата година трябва да бъде увеличен със 130 млн. лева с трансфер от държавния бюджет до 3,335 млрд. лв., или със 130 млн. лв. повече.

По сметки на Българския лекарски съюз дефицитът на НЗОК за 2015 г. ще достигне около 65 млн. лв. Евентуално увеличение чрез трансфер ще даде възможност да се излезе от порочния кръг недостигът в бюджета на Касата да се покрива със средства от следващата година.

Надзорният съвет на НЗОК подкрепи идеята Националният рамков договор да влиза в сила от 1 април и да важи за срок от една година, както бе предложено вчера. Предложението бе добавено в законопроекта за бюджета на Здравната каса за 2016 г., който бе гласуван днес от надзорниците. Това ще даде възможност да се прецени колко и за какво ще се изразходват предвидените средства в бюджета за съответната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още