IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Трудни реформи се правят трудно

Бюджетите за отбрана и сигурност са лишени от възможността да се инвестира в условия на труд, в техника и въоръжение, коментира финансовият министър

09:42 | 07.11.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

„Трудни реформи се правят трудно и не е важен начинът, а защо се правят“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Панорама“ на БНТ, цитиран от пресцентъра на МФ. Той се аргументира, като изтъкна, че системите на отбрана и сигурност отдавна изпитват структурни проблеми във финансирането, които са свързани с това, че реформите в тези системи не са се състояли в достатъчна степен и се е стигнало до там, че основната част на бюджета им отива за заплати.

Според министър Горанов вината за това не е на служителите, но „на практика бюджетите за отбрана и сигурност са лишени от възможността да се инвестира в условия на труд, в техника, във въоръжение, в това, което е необходимо за реалната полицейска работа.“

Финансовият министър посочи резултатът от това – „имаме огромен бюджет за МВР, огромен бюджет за армия и сигурност и съмнения в обществото за достатъчно ефективност, което се дължи на липсата на възможност ефективно да се върши работа поради липса на технически средства“.

В отговор на въпрос кой трябва да прави тази реформа и през бюджета ли трябва да се осъществи, министър Горанов отговори, че реформата е причината, а бюджетът е поводът и необходимостта от реформи е осъзната отдавна.

„Цяла година говорим, че трябва да се случи нещо в тази система, в края на годината се оказа, че трябва да добавим 180 млн. лв. в нея, за да се „върже“ сметката на вътрешното министерство и накрая да се окаже, че ако нищо не се променя в нея, всяка година ще трябва да отчитаме един и същи резултат“, констатира министърът на финансите.

Горанов посочи, че повдигането на дебата за финансирането на сектор „Сигурност“ е полезно за обществото и допълни, че много години проблемите в България са „замитани под килима“ и ако това не се е правело, нямаше да се стигне до банковата криза и проблемите в отделни бюджетни сектори.

На въпрос дали премиерът е знаел за предложението, което предизвика протеста на полицаите, Горанов обясни: "Дали нещо става в държавата, без той да носи отговорност за него? Той знае всички актове, които приема правителството. Знае всичко, което се случва в правителството".

Според министъра на финансите предложеното в законопроекта на бюджета е „много амбициозно да се нарича реформа“, а е заявка, че структурата на бюджета на силовите ведомства е небалансирана. Това е поводът ръководителите на тези структури в системата за отбрана и сигурност да преценят дали начинът, по който тя функционира, е най-добрият.

„Всички промени, които се правят в отделните сектори минават през българския парламент. Без подкрепата на депутатите от мнозинството това няма как да стане“, заяви министърът в отговор на въпрос дали има политическа подкрепа решението на правителството за реформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Трудни реформи се правят трудно и не е важен начинът, а защо се правятКак да е лесно като наливаме все повече пари за да ги откраднете? Което отговаря и на въпроса защо не е важно как - а защо :) Трябва да ви тикнат в затвора всичките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Lemon's
преди 8 години
Черешара си е ***. Доказа го предишния мандат, егати и държавата щом този е финансов министър.Разбира му главата от реформи, толкова колкото му е и образованието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Lemon's
преди 8 години
Черешара си е ***. Доказа го предишния мандат, егати и държавата щом този е финансов министър.Разбира му главата от реформи, толкова колкото му е и образованието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още